Se încarcă...
ActivitateaComunicate de presăPăduri

Carmen Avram către Ministrul Mediului: Care este planul de măsuri pentru stoparea tăierilor ilegale?

Eurodeputata Carmen Avram, raportor alternativ pentru Noua Strategie Europeană pentru Păduri i-a adresat o scrisoare Ministrului Mediului, Mircea Fechet, în care îi solicită clarificări cu privire la măsurile adoptate de Guvernul României în cadrul procedurii de infringement declanșate împotriva României.

Conform eurodeputatei Carmen Avram: „În calitate de raportor din umbră pentru Noua Strategie Europeană pentru Păduri, vă adresez această scrisoare, cu speranța că îmi veți putea clarifica unele nelămuriri legate de viitoarele măsuri adoptate de Guvernul României, în cadrul procedurii de infringement, declanșată în februarie 2020.

În România suprafața acoperită de pădure a scăzut dramatic în ultimii ani, ajungând, conform datelor oficiale din Inventarul Forestier Național, la o suprafață de 7.037.606,57 ha, reprezentând 29.36% din suprafața țării, aflându-ne sub media europeană de 43% și considerabil sub capacitatea și optimul calculat la 45%.

Aproximativ două treimi din pădurile virgine ale Europei, majoritatea protejate în cadrul programului Natura 2000, se regăsesc pe teritoriul României. Statisticile oficiale și dovezile strânse de diverse organizații de mediu, precum și de cetățeni, arată că în România tăierile ilegale de păduri în ultimii ani au atins cote alarmante.

Comisia Europeană a constatat, în februarie a.c., că autoritățile române nu au fost în măsură să verifice efectiv operatorii economici care exploatează fondul forestier și să aplice sancțiuni corespunzătoare, iar inconsecvențele din legislația națională nu permit autorităților române să verifice cantități mari de lemn recoltat ilegal. În plus, instituțiile abilitate gestionează pădurile, inclusiv prin autorizarea exploatării forestiere, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate, după cum se prevede în Directiva Habitate și în Directiva privind evaluarea strategică de mediu. De asemenea, Comisia Europeană a constatat că există deficiențe în ceea ce privește accesul publicului la informațiile privind mediul din planurile de gestionare a pădurilor, iar unele habitate forestiere protejate au dispărut din cadrul siturilor protejate Natura 2000, ceea ce reprezintă o încălcare a Directivei Habitate și a Directivei privind păsările.

Consecința acestor constatări a fost, după cum bine știți, declanșarea procedurii de infringement împotriva României, prin care Comisia Europeană solicită punerea în aplicare în mod corespunzător a Regulamentului UE privind lemnul (EUTR), care interzice întreprinderilor din sectorul lemnului să producă și să introducă pe piața UE produse obținute din bușteni recoltați în mod ilegal. Răspunsul transmis de autoritățile române în cadrul primei etape a procedurii a fost considerat nesatisfăcător de către oficialii Comisiei Europene, astfel că instituția dvs. a fost informată că procedura de infringement continuă, prin transmiterea avizului motivat de către CE.

În acest context, aș dori să aflu care este planul de măsuri pe care instituția pe care o conduceți l-a elaborat pentru soluționarea problemelor identificate de Comisia Europeană în februarie 2020 și care sunt progresele înregistrate în stoparea fenomenului tăierilor ilegale de păduri în România?

Sper că îmi veți putea trimite răspunsul la aceste întrebări, având în vedere că – și cred că sunteți de acord cu mine – cetățenii trebuie informați corect și periodic și trebuie să știe că ne preocupă viitorul lor și al generațiilor următoare. Întreaga societate așteaptă mai multă voință politică pentru a stopa tăierea ilegală a pădurilor noastre.” se arată în scrisoarea eurodeputatei Carmen Avram adresată Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.

Citește aici scrisoarea eurodeputatei Carmen Avram către Ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Photo by Ales Krivec on Unsplash