Se încarcă...
ActivitateaAGRIDiscursuri

În loc să facem armă din fermier, să-i dăm fermierului arme, ca să-și îndeplinească misiunea

Carmen Avram condamnă dublul standard din sectorul agricol și sare în apărarea fermierilor români, care, deși primesc subvenții mai mici decât agricultorii din Occident, au mai mult respect față de mediu, folosind cele mai mici cantități de pesticide la hectar din UE.

În plus, a atras atenția europarlamentarul român, în timp ce obiectivele Pactului Verde sunt incontestabile, iar fermierii europeni sunt dispuși să contribuie la atingerea lor, e o ipocrizie să permitem intrarea pe piață a produselor alimentare din țări terțe, la prețuri de dumping, care nu respectă standardele de sustenabilitate.

„Sub impactul cumulat al strategiilor componente, fermierii noștri constată că trebuie să suporte mare parte din povara transformării, și că, deși sărăciți și lipsiți de alternative la substanțele ce urmează a fi eliminate, au mai ajuns și suspecții de serviciu când trebuie acuzat cineva de problemele de mediu din UE. În același timp, vocea lor e rar ascultată și, uneori, devin, fără voie, și armă în războaie politice sterile”, a spus eurodeputatul Carmen Avram.

Dezbaterea prioritară privind „rolul fermierilor ca facilitatori ai tranziției verzi și ai unui sector agricol rezilient” a avut loc miercuri dimineața, în Planul Parlamentului European de la Strasbourg, în contextul negocierilor legislative aflate în derulare, cum ar fi regulamentul privind reducerea pesticidelor sau cel referitor la restaurarea naturii.

Intervenția eurodeputatei Carmen Avram, în plenul Parlamentului European, este disponibilă mai jos: