Loading...
ActivitateaInterviuri

Euronews România: Un an de război, un an de austeritate. Crizele au erodat economiile lumii

Sursă: Euronews România

Războiul din Ucraina a lovit puternic piețele financiare și economiile, a reconfigurat hărți energetice și a generat panică privind criza alimentelor.

Fără certitudinea cerealelor, securitatea alimentară globală a fost grav amenințată. În aceste condiții, statele UE au căutat soluții de avarie pentru combaterea inflației agravate de război și a problemelor pe lanțurile de aprovizionare. România a jucat un rol important în livrarea cerealelor către Europa prin coridoarele de solidaritate.

La început de martie 2022, temerile legate de război au dus cotațiile barilului de petrol aproape de maximele istorice din timpul crizei financiare din 2008. Panica s-a transmis și la noi. Zvonul că prețul carburanților urma să depășească 10 lei pe litru a format cozi imense în benzinăriile din toată țara. Prețurile de la pompă au continuat să crească, iar oamenii au început să protesteze.

Dacă facem însă o comparație a prețurilor de la începutul războiului și până acum vedem că motorina a crescut cu peste 30 de bani, pentru că dependența de importuri este mai mare. Pentru benzină evoluția a fost mai moderată. […]

Carmen Avram, europarlamentar S&D: Aș vrea să știe românii că nu suntem singuri în asta. Creșterile de prețuri se simt și-n Belgia, și-n Franța, peste tot în Europa și sutuația este complicată în toată UE. România trebuie să devină independentă de importuri.

Însă de la o lună la alta, românii au avut nevoie de bugete tot mai mari pentru coșul de cumpărături, din cauza scumpirilor continue.

De la o creștere medie a prețurilor de 8,4% în prima lună a anului trecut, inflația anuală a ajuns la 15,4% în în prima lună a acestui an. Numai alimentele s-au scumpit, în medie, cu 22%, potrivit statisticii oficiale. Iar zahărul, untul și energia au fost în top.

Cu 19% inflație alimentară, România ar ocupa locul 6 între statele comunitare, după Ungaria, Cehia, Estonia, Bulgaria și Slovacia. Deocamdată, prețurile rămân ridicate.