Se încarcă...
ActivitateaAGRI

Succes în Parlamentul European! Carmen Avram a obținut sprijinul COMAGRI pentru creșterea subvențiilor agricole

Un amendament depus de europarlamentarul Carmen Avram, privind creșterea subvențiilor fermierilor români, a fost adoptat marți, 31 ianuarie 2023, de membrii Comisiei pentru Agricultură. O victorie rară, având în vedere că subiectul alinierii subvențiilor în Europa a fost, de cele mai multe ori, respins la vot, în Parlamentul European.

Argumentul eurodeputatului a fost creșterea prețurilor la energie și fertilizatori, care a generat un adaos de până la 8% la prețurile de producție. Ca urmare, a susținut Carmen Avram în repetatele intervenții din Parlamentul European, fermierii români sunt loviți, de aceste crize suprapuse, mai mult decât colegii lor din restul Europei, care beneficiază de subvenții peste cele ale României. Din acest motiv, procesul de convergență externă – egalarea subvențiilor în UE – trebuie accelerat.

„Știu că subiectul convergenței externe e delicat pentru statele care se tem de concurența fermierilor români. Dar, e momentul să vorbim despre asta, pentru că fermierii noștri suferă și din cauza războiului, și din cauza crizei energetice, și din cauza subvențiilor mici. Iar această nedreptate, după cum recunoaște însuși Comisarul pentru Agricultură, are la baza decizii politice, și nu bazate pe fapte. Am reușit acum, sper să reușim și în Plen”, a spus Carmen Avram.

Amendamentul, depus la rezoluția PE cu privire la criza fertilizatorilor, a fost votat în Comisia pentru Agricultură cu 23 de voturi pentru, 21 împotrivă și 3 abțineri. Textul urmează să ajungă în Plenul Parlamentului European, pentru a fi votat.

Aceasta rezoluție este răspunsul Parlamentului la propunerea Comisiei Europene de a concepe o strategie europeană privind îngrășămintele, pentru a se asigura autonomia strategică a Uniunii, a se stimula producția verde de îngrășăminte în UE, a se garanta stabilitatea economică a fermierilor și securitatea alimentară a întregii Europe.

Image by aleksandarlittlewolf on Freepik