Loading...
Comunicate de presăPECHSturioni

Succes în Parlamentul European: o mare șansă pentru salvarea sturionului de Dunăre

Parlamentul European a adoptat, în premieră și cu o majoritate largă, raportul privind „Provocările și oportunitățile pentru sectorul de pescuit de la Marea Neagră”.

Prin amendamentele depuse și votate de Plen, eurodeputatul Carmen Avram a reușit să atragă atenția Parlamentului European asupra nevoii urgente de conservare și refacere a stocurilor de sturioni din Dunăre, în special a exemplarelor sălbatice. Este o șansă foarte mare pentru România și, din păcate, posibil ultima, dacă aceste măsuri nu vor fi aplicate imediat.

Momentul acestui vot coincide cu actualizarea listei roșii a speciilor în pericol de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii. Potrivit experților, specia de sturion sterlet (Acipenser ruthenus) e trecută acum pe lista speciilor „periclitate”, în timp ce viza (Acipenser nudiventris) este declarată specie dispărută în Dunăre.

Pe lângă măsurile de salvare a sturionilor, raportul prevede sprijin pentru comunitățile de pescari, astfel încât să poată face față noilor provocări impuse de Pactul Verde European și celor apărute odată cu criza sanitară COVID-19. Mai sunt cuprinse măsuri concrete pentru susținerea investițiilor și a dezvoltării lanțurilor scurte de aprovizionare, cu pește și fructe de mare.

Forma finală a documentului aprobat în Plen, miercuri, 23 iunie 2021, este rezultatul unui efort colectiv al raportorului bulgar Ivo Hristov și al europarlamentarului Carmen Avram.

Grupul S&D salută votul din Parlament pe raportul privind Provocările și oportunitățile pentru sectorul de pescuit de la Marea Neagră și cere un plan de management multianual, la fel ca în celelalte mări ale Uniunii Europene. Protejarea sturionilor, pescuit sustenabil și păstrarea biodiversității sunt o prioritate.