În Parlamentul European s-a dezbătut marți, 8 iunie, impactul schimbărilor climatice asupra pescuitului și acvaculturii. Cu această ocazie, europarlamentarul Carmen Avram a cerut Comisiei Europene sprijin financiar direct pentru sectorul acvaculturii și pescuitului: „Schimbările climatice nu mai sunt un scenariu din viitor. Iar când acestea se suprapun cu o criză sanitară, fac ravagii. 2020 a fost un an dezastruos și în imagini, și în statistici. Și, din păcate, sectorul de pescuit nu este scutit de nota de plată: pierderi de 12 miliarde de euro și perspectiva înjumătățirii stocurilor de pește până în 2100. Asta arată Grupul Interguvernamental de experți în evoluția climei.
Sectorul de pescuit, în general și acvacultura, în special, pot fi un aliat puternic în lupta cu schimbările climatice. Trebuie doar echipate corespunzător, pentru a face față bătăliei. Iar asta înseamnă inclusiv subvenții din viitorul Fond European pentru Pescuit. Fiind în prima linie a acestei bătălii, alături de agricultori, acvacultorii și pescarii trebuie să beneficieze de tratament egal și de aceleași soluții de finanțare ca fermierii.
Constat cu regret însă că, la acest capitol, Comisia Europeană e încă reticentă. Dar sper ca până la finalul negocierilor privind viitorul Fond European pentru Pescuit, acvacultorii și pescarii să beneficieze, totuși, de aceleași oportunități financiare. Altfel, riscăm nu doar să plătim și noi din nota lor de plată, ci să punem în pericol securitatea alimentară.”
Eurodeputații au mai notat în dezbatere, faptul că vârsta medie în multe comunități de pescari este de peste 50 de ani, reînnoirea generațiilor și diversificarea activităților rămân o provocare, iar efectele negative inevitabile ale schimbărilor climatice și pierderile de locuri de muncă aferente reprezintă o amenințare gravă.