Conținutul se încarcă...

Victorie decisivă în Parlamentul European: tentativele de interzicere a transportului de animale vii au fost blocate prin vot

Carmen Avram

Interzicerea transportului și exportului de animale vii ar încalcă principiile pieței libere și tratatele europene, a spus, astăzi, europarlamentarul Carmen Avram în timpul dezbaterilor din Parlamentul European.

In pofida presiunilor uriașe, întinse pe 18 luni de discuții în Comisia de ancheta ANIT, documentul ajuns în Plen e echilibrat, el conținând și masuri pentru sporirea bunăstării animalelor în timpul transportului, dar asigurând și supraviețuirea sectorului zootehnic, a mai declarat Carmen Avram. Conform eurodeputatei:

„O comisie care a pornit ca o discuție despre lacunele unei legislații depășite a devenit, în mod nefiresc, o dezbatere aprinsă, privind interdicția transportului de animale vii în Uniunea Europeană. Faptul că s-a obținut un compromis echilibrat, e un rezultat la care nu s-ar fi așteptat mulți, în cele 18 luni de muncă.

De atât a fost nevoie pentru a se ajunge la concluzia că fermierul nu e „oaia neagră” a Uniunii Europene și că, între a nu face nimic în materie de bunăstare a animalelor și a interzice complet comerțul cu animale vii, există o mulțime de variante intermediare, eficiente și care să nu se încheie cu distrugerea unui întreg sector.”

Totodată, a mai subliniat eurodeputata Carmen Avram: Compromisul pe care îl aveți azi în față e exact ceea ce trebuie: soluția de mijloc între status-quo și anihilarea sectorului zootehnic. Dovezile sunt chiar în acest document. Există în el:
– măsuri ferme pentru creșterea bunăstării animalelor;
– sancțiuni dure pentru cei care încalcă legislația;
– reîntoarcerea la un sistem de audit în țările terțe, care să ne asigure că animalele sunt tratate după standarde europene;
– o tranziție treptată către comerțul cu produse cu valoare adăugată, cu sprijinirea financiară a celor care vor să renunțe la transportul de animale vii.

Lipsa acestui echilibru ar însemna să ne ducem spre extremă, iar măsurile extreme nu funcționează nici în politică, nici în viața obișnuită și nici în acest caz particular. Istoria recentă ne demonstrează asta.

Au fost state care, declarativ, au oprit transportul de animale vii, doar ca să descoperim, curând, că s-a recurs la soluții „creative”, astfel încât, de fapt, comerțul să continue nestingherit, prin mutarea efectivelor de animale în state intermediare, înainte de a fi exportate. Iar acest tertip a avut un cost uriaș în bunăstarea animalelor.

În același timp, ideea limitării la 8 ore a transportului de animale vii, fără a se ține cont de dimensiunile și geografia fiecărui stat, ar însemna o încălcare a regulilor comerțului liber și a tratatelor europene.

Documentul în sine e primul pas către revizuirea regulamentului european și ridicarea nivelului de bunăstare a animalelor în timpul transportului, fără distrugerea sectorului și dispariția a milioane de locuri de muncă. Următorul pas e la dumneavoastră, prin votul pe care îl dați, și la Comisia Europeană, care sper să păstreze acest echilibru.”

Parlamentul European a votat în favoarea documentului cu majoritate covârșitoare: 557 pentru, 55 împotriva, 78 abțineri.

Carmen Avram a coordonat în ultimele 18 luni lucrările comisiei de ancheta din partea Grupului S&D. Daniel Buda a fost raportor și coordonator din partea EPP.

Intervenția eurodeputatei Carmen Avram în Plenul Parlamentului European este disponibilă mai jos:

Distribuie:
Cele mai citite:
Summitul de la Bruxelles s-a terminat, România a pierdut.