Conținutul se încarcă...

Strategia UE de combatere a emisiilor de metan (RRI)

Sursa: Radio România Internațional
Autor: Steliu Lambru

Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul european a trimis Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară un aviz referitor la strategia Uniunii de reducere a emisiilor de metan. În aviz sunt luate în considerare legislația actuală, gradul de poluare cu metan și sugestii pentru executivul comunitar.

Am discutat cu eurodeputatul Carmen Avram din grupul socialiștilor și democraților, membru al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din legislativul european:

“Uniunea Europeană are un plan declarat și anunțat deja privitor la lupta împotriva schimbărilor climatice și, prin urmare, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Aici intră și emisiile de metan care, din păcate, sunt puse în special pe umerii fermierilor și pe munca lor, mai ales a acelora din zootehnie. Toți ochii în acest moment sunt îndreptați spre agricultură din păcate, atât când vine vorba despre culturi vegetale, cât și când vine vorba despre zootehnie.

Ce mi se pare mie cel mai nedrept este faptul că zootehnia este atacată din mai multe puncte. Există o campanie care cere o schimbare a dietei europenilor, ceea ce ar însemna reducerea cărnii în alimentația europenilor și înlocuirea ei, pe cât posibil, cu vegetale bogate în proteine.

Pe de altă parte, există o comisie care urmează să-și încheie activitatea la sfârșitul anului și să existe un vot în plenul Parlamentului prin care sunt eurodeputați care cer interzicerea transportului de animale vii. Implicit, va însemna o reducere a numărului de animale crescute atunci când se cere reducerea emisiilor de metan, fără să se ia în calcul faptul că există diverse modalități pentru a reduce aceste emisii.

Există studii care spun că din totalul emisiilor cu gaz de seră, doar 7% provin din zootehnie. Există diete care s-au schimbat în hrana animalelor care pot duce la reducerea emisiilor de metan. Există măsuri care pot fi aplicate în zootehnie ca să nu ajungem la măsura drastică de a reduce numărul de animale și de a nu distruge un sector care este atât de performant. Este un sector european care este extrem de puternic și în care muncesc și plătesc taxe la bugetele statelor Uniunii Europene 4 milioane de oameni. În acest dosar, am încercat, pe cât posibil, să abat atenția de la reducerea efectivului de animale și să atrag atenția că există alte metode prin care putem lucra la reducerea gazelor cu efect de seră atunci când vine vorba despre zootehnie.”

Distribuie:
Cele mai citite:
Summitul de la Bruxelles s-a terminat, România a pierdut.