Conținutul se încarcă...

Strategia „de la fermă la consumator” – rolul cheie al fermierilor și al zonelor rurale

„Green Deal” se anunță a fi cea mai mare revoluție, de la industrializare încoace, iar pe umerii fermierilor s-a pus, poate, cea mai grea sarcină. În condiții deocamdată neclare, dar cu siguranță mult mai dure, el va trebui să hrănească, sănătos și sustenabil, sute de milioane de oameni. Doar că, fermierul european e în pericol și, odată cu el, revoluția noastră! Căci astăzi, agricultura le pare multora o corvoadă: e prea grea, prea scumpă, prea expusă la factori imposibil de controlat, prea puțin răsplătită. Așa că, mulți au abandonat-o deja și mulți se pregătesc s-o facă.

Pe cine punem în locul acestor oameni? De unde luăm generația de fermieri care să se implice în strategia „Farm to fork”, care să facă din „Green Deal” un obiectiv de succes?

Comisia Europeană trebuie să aibă în vedere ca, în paralel cu strategiile ambițioase anunțate, să mai demareze una: un program urgent de încurajare și de pregătire a tinerilor să se întoarcă în zona rurală și să preia misiunea de a duce, la bun sfârșit, revoluția despre care astăzi vorbim.

Distribuie:
Cele mai citite:
Summitul de la Bruxelles s-a terminat, România a pierdut.