Conținutul se încarcă...

Strategia ”De la fermă la consumator”, o primă dezbatere comună în Parlamentul European – Carmen Avram: Se va produce mai puțin și mai scump

Strategia ”De la fermă la consumator”

Sursă: G4media.ro

Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) a Parlamentului European și Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) au organizat, luni, o primă dezbatere comună privind Strategia UE „De la fermă la consumator”, care urmărește să ofere consumatorilor europeni o alimentație sănătoasă, durabilă, de înaltă calitate și la prețuri accesibile.

Eurodeputații urmează să depună amendamente până pe data de 2 februarie. Cel mai probabil, dosarul va ajunge să fie dezbătut și votat în plenul PE la începutul verii. Strategia ”De la fermă la consumator” va avea un impact notabil asupra modului în care se face agricultură în țările UE și în România, fiind încurajată producția bio.

”Strategia își propune, între altele, să reducă utilizarea chimicalelor în agricultură, să crească suprafețele cultivate organic și pe cele dedicate biodiversității, pentru ca fermierul să producă mai sănătos iar consumatorul să aibă acces la o hrană nutritivă”, a explicat europarlamentarul PSD, Carmen Avram, pentru G4Media.ro.

Va fi impusă etichetarea obligatorie a alimentelor, cu informații inclusiv despre modul în care au fost crescute animalele, în cazul producătorilor de carne. Însă fermierii, mai spune Avram, vor avea o sarcină foarte dificilă, de a respecta noile condiții, deoarece produsele lor vor costa mai mult, după ce utilizarea pesticidelor și a fertilizatorilor va fi drastic redusă.

Pentru România, explică europarlamentarul PSD, va fi o problemă dacă se va impune reducerea fertilizatorilor și pesticidului cu 50% până în 2030, așa cum prevede Strategia ”De la fermă la consumator”, dezbătută în aceste zile în Parlamentul European.

”Nu există substanță alternativă care să le înlocuiască foarte repede pe cele folosite acum. Asta înseamnă că, în România, unde există dăunători specifici la unele culturi, se va produce mai puțin și, implicit, mai scump”, mai spune Avram. Ea mai spune că și etichetarea obligatorie este criticată deoarece unele produse de lux sau tradiționale de calitate superioară riscă să ajungă la categoria junk (permezan, șuncă de parma, cârnați, chiar uleiul de măsline, deoarece ar conține multă grăsime.

”Acest sistem denumit generic semafor se aplică deja în Franța, care militează pentru el, dar multe state îl resping deoarece ar favoriza multinaționalele și, implicit, mâncarea industrială din plastic”, explică europarlamentarul PSD.

Avram mai spune că o producție mai mică la nivel european, din cauza noilor condiții drastice prevăzute în noua strategie, ar putea duce la intrarea pe piața UE a unor produse din America de Sud, care au standarde mai joase de producție dar sunt mult mai ieftine.

Reprezentanții Comisiei Europene au anunțat, în dezbaterea din Parlamentul European, că vor realiza studii de impact. Un studiu realizat de Departamentul pentru agricultură al SUA estimează că noile reguli ar duce la scumpirea alimentelor cu cel puțin 12%.

Distribuie:
Cele mai citite:
Summitul de la Bruxelles s-a terminat, România a pierdut.