Conținutul se încarcă...

Soluția nu este stoparea exportului de animale vii ci înăsprirea regulilor

Parlamentul European a dezbătut, marți seara, la Strasbourg, acțiunile care trebuie luate atât la nivelul UE, cât și la nivel național, pentru a îmbunătăți siguranța și bunăstarea animalelor transportate către țările terțe. Dezbaterea vine ca urmare a accidentului din 24 noiembrie, când o navă de transport de mărfuri care se îndrepta spre Arabia Saudită a eșuat lângă portul românesc Midia, ducând la decesul majorității celor 14.600 de oi aflate la bord.

Eurodeputata Carmen Avram, membră a Comisiei pentru Agricultură a Parlamentului European, a subliniat în plenul legislativului european, faptul că soluția nu o reprezintă interzicerea exportului de animale, care ar afecta grav fermierii, ci înăsprirea regulilor, monitorizarea mai atentă a transportului și sacrificarea animalelor în țara de origine:

Conform eurodeputatei Carmen Avram: „Ceea ce s-a întâmplat în portul de la Marea Neagră este, fără îndoială, o tragedie și trebuie să luăm toate măsurile pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple. În același timp însă nu cred că fermierul român trebuie să fie cel care plătește, pentru că, în acest incident, el nu are absolut nicio vină. Dimpotrivă, fermierul român își crește animalele după cele mai înalte standarde impuse de Politica Agricolă Comună. Și nu numai atât, subvențiile lui sunt condiționate de acest lucru.

În al doilea rând, vă asigur că niciun fermier din lume care a investit energie, timp și bani în a-și crește animalele, nu și le trimite la export cu gândul că ele vor sfârși în condiții cumplite.

În al treilea rând, fermierul român întâmpină adesea obstacole insurmontabile atunci când încearcă să își vândă produsele pe piața europeană sau chiar în hipermarketurile din propria lui țară.

Așa stând lucrurile, statele din afara Uniunii Europene sunt în acest moment singura lui șansă de supraviețuire.

Soluția, deci, nu este stoparea exportului de animale vii ci înăsprirea regulilor pe care le impunem țărilor terțe ˗ în special când e vorba de transport pe distanțe mari ˗ , monitorizarea atentă a respectării acestor reguli, asigurarea și încurajarea sacrificării animalelor în țara de origine. Comercializarea cărnii ar aduce mai multe beneficii și fermierului, și sectorului zootehnic, și țării.

Distribuie:
Cele mai citite:
Summitul de la Bruxelles s-a terminat, România a pierdut.