Conținutul se încarcă...

Sfârșitul „erei cuștilor” nu trebuie să lovească în crescătorii de animale. Sunt necesare compensații

O inițiativă cetățenească pentru interzicerea creșterii animalelor de fermă în cuști a fost discutată joi dimineață, în Plenul Parlamentului European. Eurodeputata Carmen Avram a salutat demersul, dar a atras atenția că la noua eră „Fără cuști” nu trebuie să ajungem lovind în crescătorii de animale. Aceștia începuseră deja, încă din 2015, să investească în aceasta tranziție, dar termenul țintă pe care și-l dorește Parlamentul – 2027 – ar putea fi mult prea scurt pentru crescătorii români de animale.

Pe de altă parte, având în vedere competiția neloială din partea unor state membre pe piața crescătorilor de pui, măsura ar putea aduce o gură de aer proaspăt pentru sectorul din România, care respectă cele mai înalte standarde din lume. Totodată, Carmen Avram a cerut ca, măcar de această dată, Comisia Europeană să vină cu un studiu de impact privind aplicarea reformei „Fără cuști”, astfel încât crescătorii de animale să știe la ce să se aștepte: „Inițiativa cetățenească «End the Cage Age» (Sfârșitul erei cuștilor) e o premieră în istoria Uniunii Europene, prin cei 1.5 milioane de semnatari preocupați nu doar de ce mănâncă, ci mai ales de modul în care hrana ajunge la ei. Această inițiativă e și un pas firesc în contextul Green Deal, în care bunăstarea animalelor ocupă un loc prioritar pe agenda Parlamentului European și a Comisiei pentru Agricultură.

Prin eliminarea cuștilor, atunci când se poate și numai pe baza dovezilor științifice, zootehnia europeană, care deja îndeplinește cele mai înalte standarde din lume, face încă un pas spre o eră guvernată de responsabilitate și respect față de bunăstarea animalelor.

Trebuie doar să avem grijă ca această eră să nu fie decontată de fermier, care a mai făcut recent investiții și care are nevoie, în continuare, de sprijin ca să nu fie afectată competitivitatea sectorului și, cu atât mai puțin, să nu se pună presiune pe buzunarul consumatorului european. Iar rolul nostru este acela de a echipa corespunzător agricultorii europeni – aliații noștri – pentru a livra așa cum ne-au obișnuit, la cele mai înalte standarde. Doar așa putem duce agricultura europeană la următorul nivel, fără să afectăm securitatea alimentară a Uniunii Europene și dreptul fundamental al cetățenilor la mâncare proaspătă, sănătoasă, care respectă bunăstarea animalelor, dar și la prețuri corecte și accesibile.

«End the Cage Age» nu trebuie să devină un atac voit sau accidental la adresa zootehniei europene și la tradițiile culinare ale bătrânului continent. De aceea, sper că, măcar de această dată, pe lângă comunicarea sa, Comisia Europeană va pune pe masă și un studiu de impact, pentru a-i ajuta pe fermieri să-și calibreze business-ul.”

Propunerea de rezoluție referitoare la inițiativa cetățenească intitulată „Să punem capăt erei cuștii” a fost inițiată de Norbert Lins, președintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, în numele tuturor europarlamentarilor PPE. Primele norme UE de protecție a animalelor de fermă datează din anii ’70. Directiva privind protecția animalelor de crescătorie din 1998 a stabilit standarde generale de protecție a tuturor animalelor crescute pentru producția de alimente, lână, piele, blană sau alte scopuri – inclusiv pești, reptile și amfibieni – și se bazează pe Convenția europeană pentru protecția animalelor de fermă din 1978. După numeroase modificări, apărute de-a lungul timpului, în prezent, Comisia Europeană analizează revizuirea legislației europene în ceea ce privește bunăstarea animalelor.

Distribuie:
Cele mai citite:
Summitul de la Bruxelles s-a terminat, România a pierdut.