Conținutul se încarcă...

Sectorul de acvacultură din România în pericol să nu poată accesa finanțările pe viitoarea perioadă de programare 2021 – 2027

Sectorul de acvacultură din România în pericol să nu poată accesa finanțările pe viitoarea perioadă de programare 2021 – 2027

Eurodeputata Carmen Avram a transmis o interpelare scrisă Comisiei Europene și a ridicat în Comisia pentru pescuit din Parlamentul European, problema sesizată de cele mai importante asociații ale acvacultorilor din România referitoare la eliminarea posibilității accesării granturilor pentru investițiile în acest sector.

Propunerea Comisiei de Regulament EMFF prevede la art. 23 alineatul 3 că investițiile în sectorul de acvacultură se pot realiza doar prin intermediul instrumentelor financiare – credite bancare cu dobândă garantată – eliminând astfel granturile ca formă de sprijin. Deși propunerea Parlamentului este mai favorabila sectorului, întrucât menține granturile ca posibilitate de acordare a sprijinului pentru investițiile efectuate de IMM-urile din acvacultură, Comisia Europeană, în ultimul trialog, insistă pe eliminarea granturilor pentru sectorul acvacultură.

Trebuie să nu uităm că acest sector din România are nevoie de continuarea acordării granturilor, întrucât operatorii economici sunt mici și dețin ferme care folosesc tehnologii depășite din punct de vedere tehnic. Acestea trebuie supuse unui proces de modernizare tehnică și chiar tehnologică, prin investiții și inovare, printr-o gestionare mai eficientă a resurselor materiale, acvatice și umane, precum și prin transfer de cunoștințe științifice, din domeniul cercetării în domeniul aplicativ, și manageriale, cu respectarea strictă a condiționalităților de mediu și biodiversitate impuse de Pactul Ecologic European.

Disponibilitățile financiare ale operatorilor piscicoli existenți, dar și ale celor care doresc să dezvolte o afacere în domeniu, sunt deficitare, aceștia întâmpinând probleme chiar și pentru asigurarea părții de cofinanțare a proiectelor. Acest lucru se întâmplă cu atât mai mult cu cât pandemia de COVID-19 a afectat puternic sectorul de acvacultură.

Consumul de pește în România se situează mult sub media europeană, ajungând în 2019 la 7.2kg/locuitor (media europeană este de aproximativ 23kg/locuitor), iar 90% din peștele consumat în România provine din import. Doar 10% este furnizat de acvacultură și pescuit.

Pentru a crește acest consum de pește, din producție proprie, este nevoie în continuare de susținerea sectorului acvaculturii prin investiții sub forma subvențiilor/granturilor și în perioada 2021 – 2027, dar și de creșterea ratei de finanțare, de la 50% la 75%. În același timp, trebuie sprijinit sectorul în asociații, pentru a pătrunde mai ușor pe piață. Eliminarea subvențiilor/granturilor și asigurarea investițiilor doar prin instrumentele financiare menționate ar duce la imposibilitatea dezvoltării sectorului acvaculturii din România, cu consecințe în creșterea importurilor de pește din țări terțe UE, atât pentru consum direct, cât și pentru procesare.

Distribuie:
Cele mai citite:
Summitul de la Bruxelles s-a terminat, România a pierdut.