Conținutul se încarcă...

Sclavi pe plantațiile Europei

În spatele hranei noastre – acum, mai mult ca oricând – se ascunde fața hâdă a sclaviei moderne. Muncitorii sezonieri din agricultură reprezintă cea mai abuzată categorie de lucrători.

Pe 15 aprilie, în Comisia pentru Agricultura și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, l-am avut invitat pe Comisarul Janusz Wojciechowski, căruia i-am cerut măsuri ferme și imediate pentru zecile de mii de români care au ajuns sau urmează să plece la muncă peste hotare.

I-am cerut asta pentru că am aflat că situația lor – inclusiv în Germania! – e dramatică. O ordonanță de urgență, emisă la Berlin, cu puțin timp înaintea sosirii românilor, a permis schimbări abuzive în contractele de muncă:

  • ziua de lucru extinsă până la 12 ore,
  • perioada de odihnă redusă la doar 9 ore,
  • numărul zilelor libere a ajuns la una în decursul a 8 săptămâni,
  • posibilitatea de a fi trimiși acasă cu preaviz de doar 24 de ore, condiții de plată neclare și, deci, interpretabile.

La acestea se adaugă cazarea inumană, în barăci comune, fără testare pentru COVID-19, fără servicii medicale și fără posibilitatea de a părăsi ferma în orele libere.

Asta demonstrează încă o dată că Guvernul României lasă de izbeliște zeci de mii de oameni, care ar fi putut munci acasă, în fermele noastre, cu bani mai puțini, dar sigur mai liniștiți, în condiții mai decente și, în mod clar, fără să se simtă sclavii tuturor și ai nimănui.

Foto: Daniel Krueger/Unsplash

Distribuie:
Cele mai citite:
Summitul de la Bruxelles s-a terminat, România a pierdut.