Conținutul se încarcă...

România are un status bun în ceea ce privește țintele de mediu și climă din Pactul Ecologic European

Comisia Europeană a realizat o evaluare a stadiului în care se găsește agricultura din România în ceea ce privește țintele de mediu și climă ale Pactului Ecologic European și a făcut o serie de recomandări Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Deși documentul nu este public, Dana Rebega, Directorul General al Autorității de Management pentru PNDR, a afirmat, în cadrul webinarului organizat marți, 8 decembrie, de eurodeputata Carmen Avram că:  „recomandările Comisiei Europene se regăsesc printre nevoile deja identificate de MADR”.

Oficialul ministerului a menționat că măsurile din viitoarea PAC nu trebuie să ne sperie pentru că pornim de la o situație existentă foarte bună raportat la celelalte state membre UE și chiar dacă PAC aduce multe schimbări, trebuie să fim optimiști.

Agricultura ecologică este un sector în care se va investi foarte mult. Astfel, vor continua măsurile din actualul PNDR dedicate agriculturii ecologice, inclusiv măsurile de compensare pentru pierderile pe care le suferă comparativ cu fermierii din agricultura convențională. Măsurile de mediu și climă nu mai sunt un element de noutate pentru fermierii români, din contra au ajuns la un nivel de maturitate și vor veni în completarea eco-schemelor.

Cu privire la eco-scheme, Dana Rebega a declarat că: „Am identificat necesitatea înființării perdelelor forestiere, scheme dedicate culturilor care au capacitate ridicată de fixare a azotului în sol, rotația culturilor, dar care să depășească standardul de bază (GAEC 8), respectiv se pot propune cel puțin cinci culturi pe teren arabil, dintre care cel puțin 10% să fie culturi proteice, scheme pentru protejarea subsolului în perioada iernii, prin culturi de acoperire sau muncire a solului. Toate aceste idei vor fi discutate cu partenerii sociali și împreună cu aceștia să găsim cele mai bune opțiuni pentru fermierii români”.

„Dacă pornim de la faptul că angajamentele de mediu și climă, precum și eco-schemele sunt obligatorii pentru statul membru, dar facultative pentru fermieri, marea provocare pentru reprezentanții Ministerului Agriculturii este să se asigure că vor fi cât mai facile și atractive pentru fermieri astfel încât să fie cheltuiți toți banii alocați prin PAC, să fie elaborate în consultare cu mediul academic și asociativ și să fie racordate la realitățile românești”, a declarat Claudiu Coadă – Director General Adjunct al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, în cadrul aceluiași eveniment.

Intervențiile celor doi reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pot fi accesate mai jos:

Dana Rebega, Directorul General al AM pentru PNDR:

Claudiu Coadă – Director General Adjunct AFIR:

Distribuie:
Cele mai citite:
Summitul de la Bruxelles s-a terminat, România a pierdut.