Conținutul se încarcă...

Revista Ferma – Românii şi bulgarii fac front comun în faţa UE

Sursă: Revista Ferma

La mijlocul lunii februarie, a avut loc la Sofia o întâlnire referitoare la provocările pe care strategiile europene agricole le pun în fața fermierilor şi a securităţii alimentare a Uniunii Europene.

La întâlnire au luat parte reprezentanți ai ministerelor Agriculturii din Bulgaria, România și Slovenia, europarlamentari, reprezentanți ai unor importante asociații profesionale din UE, precum Asociația Europeană a producătorilor de furaje, Federația asociațiilor producătorilor de carne de pasăre, COPA-COGECA, dar și reprezentanți ai mediului academic din Bulgaria.

[…]

RITMUL „GREEN DEAL”, GREU DE SUPORTAT!

Europarlamentarul Carmen Avram, membru al Comisiei pentru Agricultură a PE, ne-a spus: „Mesajul meu este acesta: Nu rămâneți singuri, căci cine rămâne singur, pierde! Cred că este momentul ca toate statele care au intrat mai târziu în UE și care au acest dezavantaj al timpului prea scurt să înceapă să facă front comun, pentru că lucrurile se schimbă. Se vede că peste tot în lume se reorientează business-urile; foarte multe dintre ele se întorc spre țara de origine. Lumea se întoarce spre ea însăși. Țările se întorc spre ele însele. În această lume în care toată lumea se întoarce acasă este foarte important ca țara ta să fie printre cei puternici, iar dacă nu e printre cei puternici să facă alianță cu cei din jurul ei pentru ca astfel să țină piept schimbărilor care vin.
Noi, din păcate, după Revoluție n-am reușit să dăm mână cu mână, n-am reușit să strângem rândurile. Fiecare are interesul lui, fiecare s-a dus în altă direcție, spre alt „sponsor”, însă lucrurile se schimbă acum. Observ o mișcare de apropiere. La nivelul Parlamentului European, noi colaborăm foarte bine cu cei din Ungaria și cu cei din Cehia, Bulgaria, Slovenia, Croația. Dar modul în care țările au pornit și structura lor agricolă le face uneori atât de diferite, încât e foarte greu să faci front comun pentru niște cauze”.

COMISIA S-O LASE MAI ÎNCET!

„Tot ce se întâmplă în sector și ce se întâmplă acum în lume, totul dă semnale că trebuie să se schimbe și simt, realmente simt că țările care au intrat mai târziu și „mai de mâna a doua” cum au mai fost numite, au început să înțeleagă forța lor și au început să înțeleagă importanța lor.
Greul războiului acesta, după ucraineni și cei din Republica Moldova, l-am dus noi, românii și bulgarii. Ei au înțeles că fără noi nu s-ar fi putut face acele culoare verzi și acele culoare de transport pentru cereale, fără noi nu ar fi putut fi ajutați ucrainenii. Noi și polonezii am fost cei care i-am primit, i-am cazat, am plătit și suntem gata să-i ținem atâta vreme cât este nevoie, în timp ce Vestul este foarte departe și doar felicită și mai discută despre banii necesari. Deci, cumva se simte că țările astea care au intrat mai târziu își învață lecția și eu cred că se simte și la nivelul statelor. Există tot felul de disensiuni acum între diverse state, inclusiv occidentale, și Comisia Europeană. Aceste state încearcă să transmită Comisiei să mai acorde derogări și s-o lase mai încet cu timing-ul acesta pentru Green Deal, pentru că țările Europei nu pot suporta toate ritmul în care se merge”, a mai spus Carmen Avram.

[…]

Distribuie:
Cele mai citite:
Summitul de la Bruxelles s-a terminat, România a pierdut.