Conținutul se încarcă...

Răspunsul Comisiei Europene la interpelarea eurodeputatei Carmen Avram privind incendiile din pădurea amazoniană și acordul cu Mercosur

Întrebarea cu solicitare de răspuns scris E-002787/2019 adresată Comisiei

Articolul 138 din Regulamentul de procedură

Carmen Avram

Subiect: Incendiile din pădurea amazoniană și acordul cu Mercosur – Cum pot cetățenii europeni să aibă încredere că Comisia se angajează în mod serios să respecte și să aplice legislația în materie de mediu și principiul precauției?

Mii de incendii fac ravagii în pădurea tropicală amazoniană din Brazilia[1]. Din cifrele oficiale reiese că, în Brazilia, au fost înregistrate peste 87 000 de incendii forestiere în primele opt luni ale anului – cel mai mare număr din 2010. Datele obținute prin satelit și publicate de Institutul național pentru cercetare în domeniul spațial indică o creștere cu 85 % a incendiilor din Brazilia în acest an, majoritatea dintre acestea producându-se în regiunea amazoniană[2].

Pădurea amazoniană, cea mai mare pădure tropicală din lume, este un depozit de carbon vital, care încetinește ritmul încălzirii globale[3].

Uniunea a semnat acordul cu Mercosur și insistă ca acesta să nu reducă standardele de mediu. De asemenea, ea insistă asupra faptului că „principiul precauției” garantează că UE și țările Mercosur pot continua să protejeze mediul, chiar dacă acest lucru afectează comerțul[4], inclusiv în situațiile în care informațiile științifice nu sunt concludente[5].

Președintele Macron a declarat[6] că președintele Bolsonaro a fost minți[7] și că Franța nu sprijină acordul cu Mercosur.

1     Uniunea susține că s-a angajat din punct de vedere juridic să respecte mediul și biodiversitatea în cadrul acestui acord comercial. Prin urmare, va suspenda ea acordul până ce se va pune capăt incendiilor și vor fi încheiate investigațiile cu privire la cauze?

2     Dacă arderea celei mai mari păduri tropicale din lume nu este considerată suficient de gravă, ce trebuie făcut pentru ca UE să pună capăt acestui acord comercial și să respecte capitolul referitor la durabilitate din acord?

[1]     https://www.bbc.com/news/world-latin-america-49433767

[2]     https://www.ft.com/content/1ba48b1a-cd69-11e9-b018-ca4456540ea6

[3]     https://www.ft.com/content/1ba48b1a-cd69-11e9-b018-ca4456540ea6

[4]     https://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2019/june/tradoc_157957.pdf

[5]     https://ec.europa.eu/trade/policy/countries-and-regions/regions/mercosur/

[6]     https://www.lemonde.fr/international/article/2019/08/23/macron-accuse-bolsonaro-d-avoir-menti-sur-le-climat-et-s-oppose-au-traite-entre-l-union-europeenne-et-le-mercosur_5502068_3210.html

[7]     https://www.bbc.com/news/world-latin-america-49433437

_________

RO

E-002787/2019

Răspuns oferit de dna Malmström în numele Comisiei Europene

(29.11.2019)

La 28 iunie 2019, după 20 ani de negocieri privind un acord de asociere UE-Mercosur, ambele părți au ajuns la un acord politic cu privire la capitolul comercial. Negocierile cu privire la celelalte capitole sunt în curs. Între timp, părțile sunt pe punctul de a finaliza calendarul și examinarea juridică, înainte de a începe traducerile. Acestea sunt etapele necesare înaintea procesului de ratificare, care vor include aprobarea Parlamentului European.

Acordul va conține un capitol cuprinzător privind comerțul și dezvoltarea durabilă, precum și dispoziții substanțiale referitoare la dialogul politic și la cooperarea în materie de dezvoltare durabilă și mediu. Comisia este ferm convinsă că, odată ce vor fi aplicabile, aceste dispoziții vor oferi o platformă solidă de colaborare cu țările Mercosur în ceea ce privește durabilitatea, protecția mediului, biodiversitatea, gestionarea pădurilor și schimbările climatice.

În ultimele luni, serviciile Comisiei și Serviciul European de Acțiune Externă au întreținut un dialog constant cu guvernul brazilian, cu Congresul Național, cu sistemul judiciar și cu alte instituții, exprimându-și profunda îngrijorare cu privire la incendiile forestiere din regiunea amazoniană. De asemenea, periodic au loc discuții privind regiunea amazoniană cu societatea civilă, inclusiv comunitățile indigene și locale, organizațiile din domeniul drepturilor omului și al mediului, precum și cu reprezentanți ai sectorului privat.

Comisia sprijină inițiative specifice în cadrul cooperării sale bilaterale, tematice și regionale privind dezvoltarea, care vizează sprijinirea conservării pe termen lung a pădurilor și a altor ecosisteme conexe din bazinul Amazonului și utilizarea lor durabilă. Aceste inițiative sunt desfășurate împreună cu guvernele naționale și subnaționale, cu societatea civilă și cu sectorul privat. Cooperarea va fi consolidată în continuare, după cum se afirmă în Comunicarea comună către Parlamentul European și Consiliu intitulată „Uniunea Europeană, America Latină și zona Caraibilor: unirea forțelor pentru un viitor comun”[1].

[1] Joint_communication_to_the_EP_and_the_Council_-_EU_Latin_America_and_the_Caribbean

_________
Foto: Matt Howard (Unsplash)

Distribuie:
Cele mai citite:
Summitul de la Bruxelles s-a terminat, România a pierdut.