Conținutul se încarcă...

Prelungiți interdicția importurilor de cereale din Ucraina!!

Cu trei zile înainte de expirarea interdicției de import a cerealelor ucrainene pe teritoriul României și al altor patru state membre, europarlamentarul Carmen Avram solicită, cu fermitate, prelungirea măsurii.

Deși grânele din Ucraina ar fi trebuit, în mod normal, doar să tranziteze Uniunea Europeană și să ajungă la destinații din afara continentului, datele arată că o mare parte se opresc pe teritoriul unor state membre, agravând situația fermierilor europeni. Mai mult, de la intrarea în vigoare a interdicției importurilor, media lunară a volumului de cereale intrat în UE nu doar că nu a scăzut, ci, la grâu, de exemplu, el e mai mare decât în perioada de dinaintea interdicției, arată firma de consultanță Agricolumn.

Ironic, măsurile pe care le-a luat până acum Comisia Europeană în sprijinul Ucrainei par să fi favorizat, mai degrabă, Rusia.

„Ucraina nu mai vinde pe piețele ei tradiționale din Orientul Mijlociu și Asia pentru că cerealele ucrainene sunt cumpărate în Europa. Rusia confiscă treptat și agresiv aceste piețe, iar anul acesta, va face un export record de cereale – 48 de milioane de tone”, a spus Carmen Avram, în Plenul Parlamentului European.

În timp ce fermierii ucraineni pierd piețe de desfacere, omologii lor din România sunt în pragul falimentului. „45% dintre fermieri nu mai au bani pentru achitarea datoriilor la furnizori; cerealele românești stau cu săptămânile, în camioane, sau câte o lună, în vagoane de tren, la intrarea în port; prețul transportului s-a dublat; partenerii (fermierilor români) contractuali își pierd, treptat, încrederea, pentru că nu mai primesc marfa solicitată, ci una de o calitate diferită, din Ucraina; iar nervozitatea e atât de mare, încât mari asociații amenință azi cu blocarea portului Constanța. În concluzie, măsurile implementate de Comisie nu funcționează, de fapt, decât pentru ruși. Ucraina are nevoie de un sprijin eficient, iar fermierii români, să fie salvați de la dispariție. Prelungiți interdicția importurilor din Ucraina și derogările de eco-condiționalitate”, a mai spus Carmen Avram.

Intervenția VIDEO integrală din Plenul Parlamentului European poate fi urmărită mai jos:

Distribuie:
Cele mai citite:
Summitul de la Bruxelles s-a terminat, România a pierdut.