Conținutul se încarcă...

Nu trebuie să uităm cât de dificil devine mediul în care își desfășoară activitatea jurnaliștii

Eurodeputata Carmen Avram a subliniat în plenul Parlamentului European, reunit în sesiunea plenară de la Bruxelles, faptul că este nevoie de mai multă protecție pentru jurnaliștii care își desfășoară activitatea în condiții din ce în ce mai ostile. Intervenția eurodeputatei PSD a avut loc în contextul dezbaterii asupra Zilei Internaționale pentru abolirea impunității în cazul infracțiunilor împotriva jurnaliștilor, în prezența comisarului european Julian King, responsabil pentru Uniunea Securității.

Astfel, conform eurodeputatei Carmen Avram: „Ca fostă jurnalistă, apreciez această Zi Internațională pentru abolirea impunității în cazul infracțiunilor împotriva jurnaliștilor și aș dori să aduc un omagiu celor care au fost uciși pentru că încercau să afle adevărul.

Activitatea jurnaliștilor este foarte importantă pentru sănătatea unei societăți democratice și aș dori să profit de această ocazie pentru a insista asupra faptului că misiunea lor, atât de importantă, este împiedicată nu doar atunci când sunt uciși sau răpiți, ci și atunci când viața lor cotidiană, când munca lor, este îngreunată din multe puncte de vedere. Organizația „Reporters Sans Frontières” a publicat un raport în luna aprilie a acestui an, în care prezintă modul în care regimurile autoritare controlează tot mai strâns mass-media.

Și în Europa există asemenea incidente de obstrucționare a activității jurnaliștilor de investigație. Aceștia devin obiectul multor forme de presiuni de intimidare, de hărțuire în fața justiției. Eu însămi, o fostă jurnalistă, cunosc o sumedenie de asemenea cazuri și am asistat la amenințări cotidiene împotriva colegilor mei din România și niciunul dintre aceste incidente nu a fost urmat de sancțiuni sau de anchete de vreun fel.

Nu trebuie să uităm, drept urmare, cât de dificil devine mediul în care își desfășoară activitatea jurnaliștii și trebuie să găsim, rapid, o metodă eficientă de protejare a jurnaliștilor, pentru că adevărul trebuie aflat!”

Distribuie:
Cele mai citite:
Summitul de la Bruxelles s-a terminat, România a pierdut.