Conținutul se încarcă...

Noua strategie forestieră a UE pentru 2030 (Radio România Internațional)

Sursa: Radio România Internațional
Autor: Robina Cornaciu

Parlamentul European a adoptat recent rezoluția privind noua strategie a Uniunii Europene pentru gestionarea durabilă a pădurilor în Europa, pentru anul 2030.

Raportul privind Noua Strategie Forestieră pentru 2030 a fost votat recent în Plenul Parlamentului European. Noua strategie a UE pentru păduri pentru 2030 este una dintre inițiativele emblematice ale Pactului verde european și se bazează pe Strategia UE în domeniul biodiversității pentru 2030. Strategia va contribui la atingerea obiectivelor UE privind biodiversitatea, precum și a obiectivului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55 % până în 2030 și a obținerii neutralității climatice până în 2050.

Carmen Avram, europarlamentar, a solicitat în calitate de raportor din umbra, în plenul Parlamentului European bani mai mulți pentru proprietarii români de păduri .

“Încep prin a mulțumi raportoarei și raportorilor din umbră pentru colaborarea exemplară în privința finalizării acestui raport privind strategia forestieră în care am reușit să găsim echilibrul între toate cele trei funcții ale pădurilor de mediu, social și economic. Acest echilibru este extrem de important azi, în contextul crizelor multiple al secetei istorice și al apropierii iernii. Vom avea nevoie de pădure și ca sursă de biodiversitate și sănătate, dar și ca resursă. Exploatată sustenabil, pădurea ne poate ajuta să atingem țintele de energie regenerabilă și independența energetică. În plus, acest raport cere și protejarea comunităților care depind de pădure. El solicită un studiu de impact înainte de desemnarea ariilor protejate, dar și compensații financiare pentru proprietarii pădurilor care vor contribui la atingerea țintelor. Îndeplinirea acestor ținte nu trebuie să fie decontată de comunități și industrie. România a făcut deja pași importanți pentru o mai bună protejare și gestionare a pădurilor, dar fiind unul din cele doar patru state membre deținătoare de păduri virgine, trebuie ajutată pentru îndeplinirea acestui țel important pentru întreaga Uniune.”

Distribuie:
Cele mai citite:
Summitul de la Bruxelles s-a terminat, România a pierdut.