Conținutul se încarcă...

La propunerea eurodeputatului Carmen Avram, Parlamentul European cere creşterea subvenţiilor pentru fermierii români

Amendamentul propus de europarlamentarul Carmen Avram, prin care solicită încetarea discriminării la adresa fermierilor români și aducerea subvenţiilor lor la nivelul celor din Vestul Europei, a fost preluat în rezoluția privind criza fertilizatorilor, adoptată joi, 16 februarie 2023, în Plenul Parlamentului European.

E o victorie în bătălia dusă, de peste un deceniu, de către agricultorii din România și din alte state estice și baltice, pentru a deveni egali în drepturi cu omologii din Vest. Multe alte apeluri similare au fost ignorate sau respinse la vot, în decursul timpului, deși subvenţiile fermierilor români sunt sub media europeană. Rezistența e de ordin politic și vine din partea câtorva state occidentale.

„Acest deziderat, de mult promis şi niciodată respectat, a devenit un soi de «Schengen al agriculturii». Şi cred că discriminarea unor parteneri de nădejde trebuie să înceteze o dată pentru totdeauna”, a cerut Carmen Avram, în Plenul Parlamentului European.

Rezoluţia reprezintă răspunsul Parlamentului la propunerea Comisiei Europene de a concepe o strategie europeană pentru asigurarea îngrășămintelor necesare producției agricole. Fermierii europeni, în general, și cei estici, în special, au fost grav afectați de un cumul de crize, mulți – mai ales din România – ajungând în situația disperată de a-și regândi sau chiar închide afacerile. În plus, fermierii români au fost loviți de importurile de cereale din Ucraina, care au dus la scăderea prețurilor și la imposibilitatea de a mai fi vândute grânele românești.

Distribuie:
Cele mai citite:
Summitul de la Bruxelles s-a terminat, România a pierdut.