Conținutul se încarcă...

La 35 de ani de la tragedia de la Cernobîl pericolul se apropie din nou

La 35 de ani de la tragedia de la Cernobîl, ale cărei efecte sunt resimțite și azi de milioane de oameni, pericolul se apropie, din nou, de Uniunea Europeană și, din nou, sursa lui -chiar și indirectă-, e Rusia.

La 35 de ani de la tragedia de la Cernobîl, ale cărei efecte sunt resimțite și azi de milioane de oameni, pericolul se apropie, din nou, de Uniunea Europeană și, din nou, sursa lui -chiar și indirectă- e Rusia.

De aceea, salut rezoluția ITRE și apelul ferm către Comisie de a se asigura că centrala din Belarus nu va porni înainte ca toate măsurile de siguranță să fie la standarde internaționale. Căci, această centrală poate deveni nu doar un risc pentru statele vecine Belarus, dar și o permanentă sursă de disconfort și de presiune asupra cetățenilor europeni.

În același timp, însă, cred că ar fi regretabil ca acest incident să devină pretextul unei campanii anti-energie nucleară curată, pe teritoriul Uniunii. Statele membre trebuie să facă tranziția spre o energie curată și, din cauza specificului național, unele nu pot crea mixul energetic fără energie nucleară.

Ultimul lucru pe care ni l-am dori ar fi ca Uniunea Europeană să devină și mai dependentă de importul de energie rusească, eventual – și ironic – chiar energie nucleară.

Distribuie:
Cele mai citite:
Summitul de la Bruxelles s-a terminat, România a pierdut.