Conținutul se încarcă...

Interpelare: Strategia UE pentru păduri – pierderea biodiversității și dispariția a 30 % din pădurile din România

Întrebarea cu solicitare de răspuns scris E-002232/2019 adresată Comisiei

Articolul 130 din Regulamentul de procedură

Carmen Avram (S&D)

Subiect: Strategia UE pentru păduri – pierderea biodiversității și dispariția a 30 % din pădurile din România

În fiecare secundă, un copac înalt de 20 de metri este tăiat, legal, în România. În secunda următoare, un alt copac este tăiat ilegal. În România se află o parte din ultimele păduri virgine ale Europei, dar, din păcate, țara se confruntă cu una dintre cele mai mari crize de mediu: 30 % din pădurile ei au dispărut. Potrivit experților, în ultimii șase ani, 82,4 milioane de milioane de metri cub de lemn au dispărut în mod suspect; în ultimii cinci ani, au fost defrișate aproximativ 243 000 de hectare de teren; iar în ultimii patru ani, exploatarea forestieră ilegală a costat economia românească peste patru miliarde EUR. Defrișările masive ilegale din România amenință securitatea națională și au avut consecințe devastatoare asupra biodiversității și asupra fiecărui aspect al vieții: inundații catastrofale au distrus ferme și sate și au ucis oameni și animale[17] [18] [19].

1. Este de acord Comisia cu faptul că este nevoie urgentă de o legislație mai strictă și de o nouă strategie pentru păduri, astfel încât întreprinderile care aplică o legislație deficitară în avantajul lor și taie ilegal copaci în Europa, obținând profituri enorme, să fie trase la răspundere?

2. Consideră că situația din România încalcă țintele[20] și obiectivele[21] stabilite în strategia UE pentru păduri[22] [23]?

3. Consideră că situația de mai sus contravine nu numai obiectivelor stabilite în Acordul de la Paris, dar și priorităților Comisiei de protejare a pădurilor[24] și de promovare a gestionării durabile a pădurilor și a biodiversității[25] [26]?

_________

RO

E-002232/2019 Răspuns oferit de dl Vella în numele Comisiei Europene (2.10.2019)

Comisia este îngrijorată de numărul cazurilor de exploatare forestieră ilegală raportate, inclusiv în păduri seculare, cu atât mai mult cu cât în prezent UE își intensifică eforturile pentru a favoriza luarea unor măsuri la nivel global privind declinul biodiversității. În acest sens, Comisia continuă să investigheze aplicarea Regulamentului UE privind lemnul (EUTR)[27] de către România. Înainte de a putea stabili dacă există sau nu o încălcare a normelor europene, sunt așteptate informații suplimentare din partea României cu privire la aplicarea EUTR. Comisia evaluează, de asemenea, conformitatea activităților de exploatare forestieră în siturile Natura 2000 cu Directiva privind habitatele și cu Directiva privind păsările[28]. Evaluarea include utilizarea imaginilor din satelit (programul Copernicus). Dacă datele confirmă exploatarea forestieră ilegală, Comisia va lua măsuri pentru a se asigura că este respectată legislația UE în materie de mediu.

În ceea ce privește cadrul juridic actual al UE privind protecția pădurilor, în UE 23,2 % din zona împădurită face parte din siturile Natura 2000 și, prin urmare, face obiectul Directivei privind habitatele și a Directivei privind păsările. Directiva privind habitatele impune, de asemenea, ca habitatele forestiere care figurează în acest act să fie menținute sau readuse la o stare de conservare corespunzătoare. Este posibil ca acest lucru să necesite acțiuni și în afara siturilor Natura 2000. Pentru restul de 76,8 %, nu există încă norme UE cu caracter obligatoriu privind gestionarea durabilă a pădurilor și biodiversitatea.

În recenta sa comunicare intitulată „Intensificarea acțiunii UE pentru protejarea și refacerea pădurilor la nivel mondial”[29], Comisia și-a confirmat angajamentul de a proteja și reface pădurile din întreaga lume, inclusiv prin consolidarea standardelor și a sistemelor de certificare care ajută la identificarea și promovarea produselor de bază care nu implică despăduriri. În contextul cadrului pentru biodiversitate după 2020, vor fi avute în vedere măsuri suplimentare de protecție a pădurilor din Europa.

_________
Foto: Liam Pozz (Unsplash)

Distribuie:
Cele mai citite:
Summitul de la Bruxelles s-a terminat, România a pierdut.