Conținutul se încarcă...

Hrană cu niveluri crescute de pesticide în UE (Radio Romania International)

Sursa: Radio Romania International (Robina Cornaciu)

Hrană cu pesticide peste limitele acceptate în UE și-ar putea face apariția pe rafturile magazinelor.

Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, a sugerat că această măsură ar putea fi luată pentru a evita eventualele lipsuri provocate de războiul din Ucraina și de criza prețurilor. Ea ar duce însă la invadarea pieței cu produse ieftine, dar nesigure, și ar da o lovitura fermierului european, care produce mai scump, pentru că are de respectat condiții stricte.

În Plenul Parlamentului European, europarlamentarul Carmen Avram a criticat aceasta propunere, care ar putea pune în pericol consumatorul.

Carmen Avram-europarlamentar: “Comisarul Stella Kyriakides a anunțat recent, că deși nu se pune problema renunțării la țintele Green Deal procentele de 50% reducere a pesticidelor și fertilizanților din agricultură nu se vor aplica la nivel național, iar Comisia va ține cont de caracteristicile fiecărui stat. E o veste bună pentru securitatea alimentară. În varianta inițială a propunerii, agrigutura din țara mea, de exemplu, era nedreptățită, ea folosind dintotdeauna fertilizanți și pesticide mult sub media europeană. Însă, securitatea alimentară nu trebuie făcută în detrimentul siguranței alimentare.

Invit Comisia să cântărească atent propunerea ca fiecare stat membru să decidă cantitatea maximă de pesticide acceptată la hrana de import. Această derogare riscă să inducă în eroare consumatorul neinformat, care va judeca produsul după preț și nu după calitate.

În plus, ar putea slăbi și mai mult poziția fermierilor europeni în fața retailerilor care vor fi tentați să aducă pe piața europeană și mai multe produse alimentare ieftine dar cu o cantitate mai mare de subsanță activă, ceea ce ar pune în pericol Politica Agricolă Comună și soarta fermierilor.”

Versiunea inițială a regulamentului prevedea o reducere de 50% la fertilizanți și pesticide pentru fiecare stat membru în parte. În situația în care Europa se confruntă deja cu probleme legate de prețurile mari la energie, combustibil și substanțe chimice, ba chiar cu dispariția de pe piață a îngrășămintelor provenite din Ucraina și Belarus, măsura a inflamat spiritele în toată Uniunea Europeană. Comisia a acceptat să modifice regulamentul, astfel încât noul procent prin care va fi redusă cantitatea de pesticide și fertilizanți să fie mai mic. Potrivit unor surse, acest procent ar putea fi de 40%. Calculul exact valabil pentru fiecare stat membru urmează să fie anunțat, posibil, în toamna acestui an.

Distribuie:
Cele mai citite:
Summitul de la Bruxelles s-a terminat, România a pierdut.