Conținutul se încarcă...

Green Deal este al nostru, dar nu poate fi doar pentru noi!

Green Deal este al nostru, dar nu poate fi doar pentru noi!

În timpul crizei COVID, datorită dispariției factorilor de poluare, s-au produs fenomene care l-au surprins și încântat pe europeanul secolului XXI. Aerul a devenit limpede și respirabil, în sfârșit.

Pe lângă coastele continentului și pe fluvii au apărut specii marine pe care omul modern nu le-a mai văzut de multe decenii de aproape.

Iar pe străzile unor orașe s-au plimbat fazani și căprioare. A fost ca o demonstrație despre ceea ce i-am făcut naturii și o avanpremieră a ceea ce am putea avea, permanent, în 2050, după ce vom fi îndeplinit toate condiţiile Green Deal. Dar am văzut şi reversul tragic! În acelaşi timp, profitându-se de neatenţia noastră, şi în goana nebună după teren agricol, în Pădurea Amazoniană s-au tăiat cu 50% mai mulţi copaci, decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Iar trendul defrişărilor ilegale rămâne ascendent!

Punând faţă în faţă perspectiva noastră şi realitatea altora, cred ca a venit momentul să ne temperăm optimismul în privinţa bunăvoinţei şi a voinţei unor state, pe care le vrem partenere, de a acţiona aşa cum acţionează Europa şi trebuie să trecem la impunerea de condiţii mai dure în negocieri şi în importuri. Ca raportor din umbră la Noua Strategie pentru Păduri, ştiu ce eforturi vor fi depuse de fermierii şi proprietarii noştri de păduri pentru a respecta toate condiţiile şi a contribui la Green Deal. Dar dacă nu le impunem şi altora exact aceleaşi condiţii şi rigori, nu doar că nu vom opri malaxorul amazonian, dar vom încuraja o competiţie neloială din care noi vom pierde!

Green Deal este al nostru, dar nu poate fi doar pentru noi! Mulţumesc!

Discurs susţinut în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European (19 iunie 2020).

Sursă video: Parlamentul European

Distribuie:
Cele mai citite:
Summitul de la Bruxelles s-a terminat, România a pierdut.