Conținutul se încarcă...

Europarlamentarul Carmen Avram propune înființarea unei comisii de anchetă privind practicile abuzive ale unor hipermarketuri

Comisie de anchetă privind practicile abuzive ale unor hipermarketuri

Eurodeputata Carmen Avram a făcut propunerea înființării unei comisii în Parlamentul European privind practicile abuzive ale unor mari retaileri europeni, în contextul schimbului de opinii dintre membrii Comisiei AGRI din PE și Grégory Besson-Moreau, deputat în Adunarea Națională a Franței. Deputatul francez le-a vorbit europarlamentarilor despre Comisia de anchetă asupra situației și practicilor marilor distribuitori și ale alianțelor lor în relațiile comerciale cu furnizorii, comisie înființată de către legislativul de la Paris, în urma plângerilor făcute de producătorii locali. La capătul discuțiilor purtate de deputații francezi cu alianțele de retaileri, legislativul francez a decis revizuirea legislației naționale în domeniu, pentru a reglementa relația producător-distribuitor.

„Ca român și fost raportor din umbră pe raportul privind competiția, cunosc foarte bine practicile acestor alianțe ale retailerilor. Am constatat că acest comportament abuziv e investigat mai mult în Vestul Europei.

De ce nu și în Est? Pentru că acolo aceste alianțe au reușit să elimine de pe piață multe magazine mici, locale, sunt suspectate de crearea de carteluri și, astfel, reușesc să pună presiune pe decidentul politic. Așa că unele dintre el își păstrează practicile abuzive, care îi împiedică pe producătorii autohtoni să-și vândă marfa în aceste rețele de magazine. Asta s-a văzut și mai clar la începutul pandemiei, când, odată cu închiderea piețelor, producătorii au aruncat tone de marfă.

Aceasta atitudine e un atac nu numai asupra fermierilor și consumatorilor, dar mai ales asupra Politicii Agricole Comune, a strategiei Farm to Fork și a Tratatului privind Funcționarea Uniunii Europene. Vă felicit, deci, pentru decizia Parlamentului francez de a înființa această comisie de anchetă și pentru munca depusă ca raportor. Și v-aș întreba, dle Besson-Moreau, cum credeți că ar trebui să se implice Parlamentul European în această problemă? Credeți că ar fi oportună și posibilă crearea unei comisii de anchetă similare și aici? Și considerați că ar trebui revizuită Directiva europeană privind combaterea practicilor neconcurențiale?”, a spus eurodeputata Carmen Avram.

Distribuie:
Cele mai citite:
Summitul de la Bruxelles s-a terminat, România a pierdut.