Conținutul se încarcă...

Europa trebuie să-și fabrice acasă produsele vitale: medicamente, echipamente sanitare, componente electronice și hrană suficientă

Eurodeputata Carmen Avram: „Trebuie să investim pentru a pregăti un viitor sigur pentru generațiile care vin”

Criza mondială de sănătate a arătat deficiențele sistemului global de aprovizionare și a adâncit carențele lui. În dezbaterea din Parlamentul European privind criza congestiei porturilor internaționale și creșterea costurilor de transport care afectează UE, eurodeputata Carmen Avram a pledat pentru un plan concret de măsuri și investiții cu scopul de a pregăti continentul European pentru noi crize și pentru a răspunde unui viitor plin de incertitudini.

Conform eurodeputatei: „Criza din porturile lumii, care ar fi putut fi anticipată, într-o oarecare măsură, a declanșat un tsunami economic istoric, iar acest val devastator a lovit teritoriul Uniunii Europene, deja zguduit de efectele pandemiei. Consecința o vedem cu toții: rafturile se umplu mai greu, fabricile au întârzieri masive la livrări din cauza microcipurilor care ajung foarte greu din China, prețurile au explodat peste tot. Sărbătorile de iarnă ar putea aduce haos în magazine. Și lucrurile nu se vor liniști curând, avertizează specialiștii.

Dar cel mai grav este că, în plină criză sanitară, printre produsele care fie nu se găsesc, fie sunt cu mult mai scumpe, se numără medicamentele, unele vitale în tratamentul anti-COVID. În țara mea, acest lucru se simte dramatic, în acest val 4 care ne-a lovit cumplit. În spitale, stocurile de anticorpi monoclonali au lipsit cu desăvârșire, iar alte tratamente ajung cu mare întârziere.

În fața acestui scenariu, pe care nu trebuie să-l lăsăm să devină apocaliptic, Uniunea Europeană trebuie să acționeze cu fermitate și promptitudine. Strategia farmaceutică pentru Europa, votată ieri în plenul Parlamentului European, e un prim pas pentru a evita o viitoare criza a medicamentelor.

Însă nu e suficient. Trebuie luate urgent măsuri noi. Pentru că, dacă această criză din porturi nu a fost anticipată, măcar acum știm exact la ce ne putem aștepta în lunile sau chiar anii care vin. Am înțeles cu toții care ne sunt vulnerabilitățile, e momentul să acționăm. Europa are nevoie imediat de o regândire a producției, astfel încât să putem fabrica acasă produse vitale. Medicamente, echipamente sanitare, componente electronice, hrană suficientă. Trebuie să ne dotăm porturile cu infrastructură de ultimă generație și cu servicii adaptate vremurilor, pentru eficientizarea timpilor de așteptare, să investim în resursa umană, care se diminuează pe întreg teritoriul Uniunii. Aceste măsuri nu numai că ne vor asigura supraviețuirea în momente de criză, dar vor asigura noi locuri de muncă și venituri suplimentare.

Dar, înainte de toate, trebuie să ne dotăm rapid cu un cadru legislativ care să ușureze noile investiții. Pentru că, industriile ar fi gata să pornească motoarele, dar, în epoca Green Deal, care le cere să respecte reguli stricte, au nevoie de sprijin și de predictibilitate. Trebuie să investim neîntârziat în cercetare, pentru a oferi alternativa verde la tot ceea ce vrem să lăsăm în urmă și pentru a pregăti un viitor sigur pentru generațiile care vin.”

Distribuie:
Cele mai citite:
Summitul de la Bruxelles s-a terminat, România a pierdut.