Conținutul se încarcă...

Criza COVID-19 îneacă acvacultura românească

Eurodeputata Carmen Avram a adresat o interpelare Comisarului European pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, prin care solicită măsuri urgente pentru salvarea sectorului acvaculturii. Conform eurodeputatei: Cu câteva zile înainte de Paște și într-un moment în care alergăm cu toții după hrană, riscăm să rămânem fără una dintre cele mai importante surse de proteină – peștele – și să mai adăugăm o victimă la șirul lung pe care, probabil, îl va produce viitoarea criză economică: piscicultura. 

În aceste zile, avem mii de tone de păstrăv și crap care nu pot fi vândute din cauza crizei COVID-19. Stocat în crescătorii, peștele îi îneacă în datorii pe fermierii noștri, care nu-și permit să asigure hrana și condițiile de viață necesare.

În numele piscicultorilor români și europeni, am cerut Comisiei Europene să ia, de urgență, măsuri de salvare a sectorului. Am solicitat fonduri pentru acoperirea pierderilor care se acumulează continuu, pentru dezvoltarea rapidă a infrastructurii de stocare și procesare și acordarea de ajutor financiar, nu doar organizațiilor de producători, ci și asociațiilor de fermieri piscicoli, care își asigură supraviețuirea numai din vânzări.

Acvacultura românească produce, anual, 8000 de tone de crap și 3500 de tone de păstrăv și are cel mai lung ciclu de producție din zootehnie (între 2 și 5 ani). Întreruperea ciclului de producție într-un an are efecte pe termen lung, deoarece afectează nu doar producția din anul curent, ci şi pe cea a anilor următori, prin lipsa puietului. Criza care lovește acvacultura a contaminat întregul continent și, de aceea, e nevoie de măsuri concrete, urgente și de bani mulți pentru a-i permite acestui sector să ne hrănească în continuare.”

Scrisoarea eurodeputatei Carmen Avram adresată Comisarului Virginijus SINKEVIČIUS

Distribuie:
Cele mai citite:
Summitul de la Bruxelles s-a terminat, România a pierdut.