Conținutul se încarcă...

Conferința privind viitorul Europei: e timpul pentru ideile voastre

Conferința privind viitorul Europei are nevoie de ideile voastre despre cum ar trebui să se schimbe UE și pe ce ar trebui să se axeze. Este timpul să vă implicați.

După lansarea oficială din primăvară, Conferința intră într-o etapă crucială: trebuie să adune cât mai multe propuneri din partea cetățenilor despre cum ar trebui să se raporteze UE la provocările unei lumi în schimbare.

Aduceți-vă contribuția

Peste 5000 de idei au fost deja înscrise pe platforma online pe subiecte mergând de la urgența climatică la democrația europeană. Este un început bun, dar este nevoie de mai mult. Parcurgeți subiectele, exprimați-vă părerea cu privire la sugestiile celorlalți și veniți cu idei proprii.

Doriți să faceți schimb de idei cu alte persoane? Participați la unul din evenimentele viitoare sau organizați propriul eveniment. Nu uitați să înregistrați rezultatul discuțiilor și pe platformă.

Conferința privind viitorul Europei nu este doar un mod de a vă face vocea auzită. Ideile voastre pot avea un impact real asupra unor decizii importante: Parlamentul European, Consiliul și Comisia s-au angajat să acționeze în acord cu recomandările cetățenilor și cu concluziile Conferinței.

Ce se va întâmpla cu ideile voastre?

Contribuțiile înscrise pe platformă vor forma baza lucrărilor Conferinței prin intermediul a patru grupuri de dezbatere. Fiecare dintre grupuri va fi alcătuit din 200 de cetățeni europeni aleși în mod aleatoriu, dar într-un mod reprezentativ pentru UE în ansamblul acesteia.

În funcție de contribuțiile dumneavoastră fiecare grup de dezbatere va formula propuneri de schimbare. Aceste propuneri vor fi apoi supuse Plenului Conferinței care reunește cetățeni și reprezentanți ai Parlamentului European, ai parlamentelor naționale, ai guvernelor UE, ai Comisiei Europene, ai societății civile și ai partenerilor sociali.

Fiecare grup de dezbatere va selecta 20 de membri care să-l reprezinte în Plenul Conferinței. În total, punând la socoteală cetățenii din evenimentele și grupurile de dezbatere naționale și președintele Forumului Tineretului, 108 cetățeni vor participa la Plenară – adică un sfert din totalul membrilor.

Grupurile de dezbatere ale cetățenilor se vor reuni de cel puțin trei ori. Primele întâlniri sunt programate pentru septembrie și începutul lui octombrie, înaintea următoarei Plenare din 22-23 octombrie. Următoarele întâlniri vor avea loc în noiembrie și grupurile de dezbatere își vor încheia lucrările în decembrie și ianuarie 2022.

Plenara se va întruni la finalul lunii octombrie și în fiecare lună începând cu decembrie 2021 până în martie 2022 pentru a lua în discuție propunerile cetățenilor și a înainta recomandări pentru acțiuni concrete ale UE.

Raportul final va fi pregătit în primăvara lui 2022 de comitetul executiv al Conferinței. Acest comitet este format din reprezentanți ai Parlamentului European, ai Consiliului și ai Comisiei – instituțiile care vor trebui să implementeze concluziile – cât și din observatori din toate celelalte categorii implicate în Conferință. Raportul va fi redactat în colaborare deplină cu Plenul Conferinței și va trebui să primească aprobarea acestuia.

Aflați mai multe detalii despre cum se va desfășura Conferința.

De ce are Europa nevoie de idei noi?

Pandemia Covid-19 a schimbat deja lumea. Europa caută modalități de a ieși din criză și soluții durabile la provocările viitoare printre care se numără schimbările climatice, progresul tehnologiilor digitale și competiția globală în creștere.

„Dacă dorim ca următoarele decade să ne găsească pregătiți, va trebui să reformăm Uniunea Europeană și să nu mai fim doar o uniune care reacționează prea târziu și prea puțin la ceea ce se întâmplă în lume și în societățile noastre” a declarat Guy Verhofstadt, co-președinte al comitetului executiv din partea Parlamentului. „Aceasta este principala întrebare: cum să facem Uniunea Europeană mai pregătită să acționeze și să reacționeze în lumea de mâine.”

Distribuie:
Cele mai citite:
Summitul de la Bruxelles s-a terminat, România a pierdut.