Conținutul se încarcă...

Comisia Europeană îi dezamăgește pe fermieri. Nu a găsit soluții concrete pentru criza îngrășămintelor

70% dintre producătorii europeni de amoniac și uree și-au închis porțile fabricilor, din cauza prețurilor la energie. Importurile de fertilizanți din Rusia și Belarus au fost sistate. Culturile de primăvară, din 2023, sunt în pericol. Cu toate acestea, Comisia Europeană vine cu un document diluat, deși anunțase că va sprijini producătorii.

De aceea, în intervenția sa din Plenul Parlamentului European, eurodeputatul Carmen Avram a criticat Comisia Europeană și i-a cerut să adopte imediat măsuri pentru a nu pune în pericol hrana Europei.

„Domnule Comisar, vă mulțumim pentru această prezentare. Dar, vă pot spune de pe acum, că ea va dezamăgi crunt foarte mulți producători europeni. Mai ales pe cei din țări care nu-și vor permite ajutoare de stat, fiind deja epuizate financiar, pentru că trebuie să facă față unui război care se află foarte aproape de frontiera lor.

Nu avem, deci, soluții reale, eficiente, pentru fabricile europene care asigurau 70% din producția de amoniac și fosfor și care s-au închis. Avem soluții puține pentru campania agricolă de toamnă și nicio strategie privind asigurarea hranei anul viitor.

Sunt bune promisiunile, sunt bune și indicațiile date statelor membre. Dar și mai bune ar fi fost măsurile concrete, salvatoare, pentru un sector vital, care a fost îngenuncheat și care se zbate să supraviețuiască. Solicit, deci, Consiliului și Comisiei să urgenteze suspendarea tarifelor vamale pentru uree și amoniac; Comisiei și statelor membre să asigure cantitatea de gaz necesară producerii de îngrășăminte fără să afecteze continuitatea activităților agricole și, nu în ultimul rând, Comisiei Europene să diversifice sursele de substanțe necesare producției de fertilizatori, să ridice barierele tarifare pentru acestea și să identifice în UE noi zăcăminte de minerale necesare producerii de fertilizanți”, a solicitat europarlamentarul Carmen Avram.

 

Distribuie:
Cele mai citite:
Summitul de la Bruxelles s-a terminat, România a pierdut.