Conținutul se încarcă...

Cel mai mare atu al României în materie de eco-scheme, în paragină, deși poate aduce subvenții suplimentare

Pajiștile permanente ale României și sistemele agro-silvo-pastorale ar putea deveni eco-scheme în noua Politică Agricolă Comună și ar putea aduce fermierilor subvenții considerabile. Experții spun, însă, ca această resursă națională, întinsă pe 4,8 milioane de hectare, se află într-o stare avansată de degradare.

„Această valoare deosebită este o resursă furajeră ieftină, poate cea mai ieftină pentru creșterea animalelor și, în același timp, suprafața care se pretează cel mai bine la aplicarea agriculturii ecologice. În marea lor majoritate, pajiștile României sunt degradate din punct de vedere al covorului ierbos. Cu aceste pajiști degradate, cu o calitate foarte slabă, nu se poate obține performanță”, a declarat dr. ing. Teodor Marușca, de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare Pajiști din Brașov, prezent în cadrul evenimentului organizat marți, 8 decembrie, de europarlamentarul Carmen Avram.

Nici sistemele agro-silvo-pastorale nu sunt într-o condiție mai bună. Deși România se situează pe locul trei în Europa, cu 700 de mii de hectare de pășuni cu arbori, stadiul lor de conservare este deplorabil.

„Un animal care paște la umbră dă cu 20%-40% mai mult produs animalier decât unul care sta în soare. Deci, unul din obiective la care noi putem să răspundem este să echipăm pajiștile noastre, pășunile, cu arbori în viitorul apropiat”, a mai explicat dr. ing. Teodor Marușca.

O altă posibila eco-schemă, susține cercetătorul Teodor Marușca, o reprezintă agrosilvicultura, capitol la care, România a stat, odată, foarte bine.

„Agrosilvicultura înseamnă, pe primul plan, perdelele forestiere pentru agricultura mare, în partea de câmpie. Să nu uităm că, odată, le-am avut, dar, din niște erori, le-am desființat. Perdelele au fost o creație românească înainte de secolul trecut, la sfârșitul anilor 1880 au fost primele perdele forestiere făcute în România”, a conchis Teodor Marușca.

În calitate de raportor din umbră la dosarul privind Noua Strategie Europeană pentru Păduri, eurodeputata Carmen Avram a evidențiat rolul deosebit de important al sistemelor agrosilvice în noua Politică Agricolă Comună și a atras atenția asupra necesității subvențiilor nu doar pentru înființarea, ci și pentru conservarea și menținerea lor.

Intervenția cercetătorului Teodor Marușca poate fi urmărită mai jos:

Distribuie:
Cele mai citite:
Summitul de la Bruxelles s-a terminat, România a pierdut.