Conținutul se încarcă...

Carmen Avram solicită Comisiei Europene sprijin urgent pentru fermierii români afectați de importurile de cereale din Ucraina

România a fost solidară cu Ucraina, facilitând exportul de cereale prin intermediul coridoarelor verzi, acum a venit rândul Comisiei Europene să dea dovadă de același spirit de solidaritate față de fermierii României. E apelul ferm al eurodeputatului Carmen Avram, făcut în Comisia pentru Agricultură din Parlamentul European, marți, 25 octombrie, în cadrul audierii privind impactul războiului din Ucraina asupra agriculturii europene.

„În timp ce porturile din România erau blocate, peste vară, cu camioanele încărcate, care veneau din Ucraina, fermierii noștri nu puteau să încheie nici măcar contracte pentru ridicarea cerealelor lor. Sau, dacă găseau variante, li se cereau prețuri logistice duble. Mai mult, pentru că pe piața europeană au intrat cereale mai ieftine, cerealele românești s-au vândut, când s-au putut vinde, la prețuri mult mai mici. Acest lucru va avea repercusiuni anul viitor, unele ferme ar putea da faliment şi, deci, am putea asista la o creștere suplimentară a prețurilor la hrană”, a atras atenţia europarlamentarul Carmen Avram.

Îngrijorările cu privire la impactul negativ la adresa sectorului agricol european au fost reiterate și de reprezentantul DG AGRI, prezent la audiere, care a recunoscut că fermierii din România, Ungaria, Polonia și Slovacia s-au confruntat cu o concurență neobișnuită din pricina exporturilor masive de cereale din Ucraina.

Solicitarea europarlamentarului Carmen Avram a fost împărtășită și de președintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, eurodeputatul german Norbert Lins, care, la rândul său, a cerut Comisiei Europene măsuri urgente pentru fermierii din țările aflate în proximitatea conflictului armat.

Până în momentul de față, prin România, au fost exportate aproximativ 60% din cerealele din Ucraina, iar 47% dintre acestea au rămas pe teritoriul Uniunii Europene, punând presiune pe prețul de vânzare al cerealelor europene.

Și sectorul european al cărnii de pasăre a fost puternic afectat de la începutul conflictului, Ucraina urmând să-şi dubleze exporturile, la 180 de mii de tone, iar fermele zootehnice sunt în mare dificultate, din cauza prețurilor mari la energie și a lipsei de hrană. Unele dintre ele au început să-și sacrifice animalele.

Vezi intervenția video integrală mai jos:

Distribuie:
Cele mai citite:
Summitul de la Bruxelles s-a terminat, România a pierdut.