Conținutul se încarcă...

Carmen Avram: Fermierii români sunt în continuare discriminați față de ceilalți fermieri europeni

Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI) și Comisia pentru Petiții (PETI) din Parlamentul European au organizat miercuri, 16 iunie, o audiere comună despre tratamentul echitabil al fermierilor europeni. Audierea a plecat de la două petiții din Lituania și Polonia, în care se reclamă faptul că unii fermieri primesc în continuare subvenții mult sub media UE.

Eurodeputata Carmen Avram, membră a Comisiei AGRI, a atras atenția că la aceeași discriminare sunt supuși și fermierii români, și, totuși, li se cer standarde identice cu cele impuse fermierilor din vestul Europei:

„Situația din Lituania se regăsește și în România, unde, cu toată aplicarea convergenței externe până în 2027, tot rămâne un decalaj nepermis între fermierii români și cei din Vestul Europei. În plus, este o creștere doar teoretică, pentru că fermierii nu vor beneficia de ea.

La momentul în care s-a aprobat bugetul PAC pentru plăți directe (2020), suprafața luată în calcul, în România, era cu 400.000 de hectare mai mică decât datele statistice din 2018, iar de atunci, a tot crescut, ceea ce diminuează nivelul subvenției. În plus, au scăzut și banii din Pilonul II, prevăzuți pentru investiții pentru perioada 2021-2027, cu aproape 3 miliarde de euro. Acest lucru nu va reduce decalajul dintre fermele românești și cele din restul Uniunii.

Eu nu cer un favor pentru țara mea. Atrag doar atenția că lipsa unei convergențe externe complete pune în pericol atingerea obiectivelor noii PAC și ale Pactului Verde în întreaga Uniune Europeană.

Prin urmare, aș vrea să întreb reprezentantul Comisiei Europene: cum de le poate cere fermierilor români să aibă aceleași standarde și să aplice toate măsurile cerute, ca restul fermierilor europeni, dacă există acest decalaj?”

Distribuie:
Cele mai citite:
Summitul de la Bruxelles s-a terminat, România a pierdut.