Conținutul se încarcă...

Carmen Avram: Comisia Europeană trebuie să asigure tuturor fermierilor șanse egale pe piață

Eurodeputatul Carmen Avram, membră a Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală a Parlamentului European, a cerut Comisiei Europene să revină asupra planului de reducere a utilizării pesticidelor în agricultură, deoarece această propunere nu se bazează pe o evaluare reală.

Solicitarea eurodeputatului Carmen Avram a fost făcută în Plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg: „Propunerea Comisiei privind utilizarea sustenabilă a produselor de protecție a plantelor nu doar că nu se bazează pe un studiu de impact, dar pune la zid fermierii din România și din alte state, care, deja, utilizează produse chimice mult sub media europeană.

Țara mea, de exemplu, ar trebui să reducă cu 35% cantitatea de pesticide. Adică, ar rămâne cu de patru ori mai puțină substanță decât e necesar pentru un randament mediu la hectar. După aceeași propunere, însă, alte state vor folosi mult mai mult pesticid decât România. 

Propunerea Comisiei e nerealistă. Producția sustenabilă ar putea rămâne un vis, hrana, o marfă de lux, iar mii de fermieri riscă să falimenteze. O propunere realistă ar trebui să plece de la premisa simplă – să nu ne autodistrugem – și de la o întrebare: chiar vrem să suplimentăm golurile lăsate de fermierii noștri cu importuri, la standarde îndoielnice și cu impact mai mare asupra mediului?

Îi cer, deci, Comisiei Europene să repare această nedreptate, să vină cu o propunere echilibrată și să dea sectoarelor agricole din diferitele state membre șanse egale pe piață.”

Ca parte a strategiei „De la fermă la consumator”, Comisia Europeană a stabilit obiective pentru utilizarea durabilă a pesticidelor. Unul dintre ele este ca, până în 2030, utilizarea și riscurile asociate pesticidelor și substanțelor chimice mai periculoase să fie reduse în UE cu 50%. Însă, la momentul comunicării propunerii de regulament, Comisia nu a înaintat și un studiu de impact și nu se știe modul în care au fost stabilite țintele de reducere. Aceasta situație a stârnit nemulțumirea mai multor state.

Intervenția europarlamentarului Carmen Avram poate fi urmărită mai jos:

Distribuie:
Cele mai citite:
Summitul de la Bruxelles s-a terminat, România a pierdut.