Conținutul se încarcă...

Carmen Avram cere Comisiei Europene să intervină pentru oprirea discriminării românilor din Ucraina

Eurodeputata Carmen Avram a cerut Comisiei Europene, în plenul Parlamentului European reunit la Bruxelles, să intervină pentru a opri discriminarea românilor din Ucraina, o țară care își dorește o apropiere de valorile și principiile europene.

Conform eurodeputatei: „În pofida progreselor incontestabile înregistrate de Ucraina, rămân, în continuare, domenii asupra cărora partenerul nostru estic trebuie să mai insiste, ca reforma judiciară sau măsurile anti-corupție. Dar, aș dori să atrag atenția și asupra unei alte situații care este discriminatorie și care încalcă inclusiv Articolul 22 din Constituția Ucrainei. Mă refer la limitarea dreptului minorităților etnice de învăța în limba maternă.

Minoritatea română, de exemplu, care numără aproximativ o jumătate de milion de oameni, nu-și dorește decât să-și poată transmite limba și cultura generațiilor viitoare. Însă, din cauza noii legi a învățământului, acest lucru nu va mai fi posibil din 2023.

Deși, pe hârtie, acest drept va exista, practic, după clasa a V-a, copiii etnicilor români și ai altor minorități, vor fi obligați la cursuri doar în limba ucraineană, cu excepția unei singure materii, care va putea fi predată în limba maternă, dar care va fi o materie impusă și nu aleasă de elev. Această situație nu este nici acceptabilă, nici în concordanță cu valorile și principiile noastre. Accesul la educație trebuie garantat de orice stat care își dorește o apropiere de Uniunea Europeană și orice măsură care are ca efect asimilarea unei minorități trebuie condamnată!”

Distribuie:
Cele mai citite:
Summitul de la Bruxelles s-a terminat, România a pierdut.