Conținutul se încarcă...

Carmen Avram acuză Comisia Europeană că ignoră adevărata cauză a exploziei prețurilor la energie

Măsurile propuse de Comisia Europeană pentru combaterea crizei energetice nu vor avea efect, dacă nu vor fi însoțite și de o reglementare a celor care stabilesc, inițial, prețul la gaz și, apoi, a intermediarilor, care căpușează lanțul de distribuție, a atras atenția europarlamentarul Carmen Avram, în Plenul Parlamentului European:

„Oamenii care ne-au trimis în Parlamentul European ne întreabă de ce nu reușește Comisia să îi salveze din calvarul prețurilor uriașe la energie. Ne cer să le spunem cine e de vină, pentru că ei vor sta la iarnă flămânzi și pe întuneric? Iar unii, mai avizați, vor să știe de ce se anunță de la Bruxelles doar măsuri cu efect limitat, de parcă n-am vedea, în propria noastră casă, elefantul care ne face zilnic viața un coșmar. O aluzie la acel hub din UE care stabilește, speculativ, netransparent și necontrolat, prețul la gaz. Avem un cadru legal care ne-ar permite să combatem speculațiile. Dacă vrem într-adevăr s-o facem. Dacă nu, îl putem lăsa pe Putin să ne mai râdă în nas, cu filmulețe despre frigul de la iarnă, iar pe marionetele lui extremiste să producă haos în toata Uniunea.”

În plus, a mai subliniat eurodeputatul român, e nevoie urgentă și de o decuplare a prețului electricității de la cel al gazului natural, pentru că un gaz scump duce, evident, la o energie electrică scumpă.

Dezbaterea din Parlamentul European a avut loc în contextul măsurilor anunțate de Comisia Europeană ca răspuns la creșterea alarmantă a prețurilor la energie. Deși executivul european dorește, printre altele, impunerea unor restricții pentru gazul rusesc și taxarea companiilor de energie cu o cotă echitabilă către stat, mai mulți europarlamentari s-au arătat nemulțumiți de lentoarea și de efectul limitat al soluțiilor propuse.

Distribuie:
Cele mai citite:
Summitul de la Bruxelles s-a terminat, România a pierdut.