Conținutul se încarcă...

Carmen Avram a solicitat Comisiei Europene măsuri urgente pentru fermierii și pescarii români, afectați puternic de războiul din Ucraina

Pe lângă crizele recente, provocate de pandemia COVID și de creșterea alarmantă a prețurilor la energie și combustibil, fermierii și pescarii români sunt, mai nou, și victime ale războiului din Ucraina.

Agricultura românească e amenințată de blocarea importurilor de îngrășăminte din Ucraina, Belarus și Rusia, campaniile de însămânțare din toamnă stând, astfel, sub semnul întrebării. În ședința Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, de joi, 17 martie a.c., Comisarul european a anunțat un buget de criză de 500 de milioane de euro, care urmează să fie suplimentat cu 200% prin fonduri naționale. Potrivit europarlamentarului Carmen Avram, României i-ar reveni 25 de milioane de euro. În plus, suprafețele de teren scoase din producție vor putea fi, temporar, utilizate pentru cultivarea plantelor proteice.

În ape tulburi se scaldă și sectoarele de pescuit și acvacultură de la Marea Neagră. Apropierea periculoasă a fermelor de acvacultură și a zonelor de pescuit maritim de granița fierbinte cu Ucraina a împins navele românești spre sudul coastei. Acest lucru a dus, pe de o parte, la creșterea cheltuielilor cu combustibilul pentru pescari, iar, pe de altă parte, a contribuit la reducerea cantităților de pește capturate, apele din sudul coastei românești fiind mai sărace în pește.

Eurodeputatul Carmen Avram a explicat Comisiei Europene aceste probleme și a cerut măsuri urgente pentru a se evita colapsul fermierilor și pescarilor români.

Vezi aici intervenția europarlamentarului Carmen Avram din Comisia pentru Pescuit, în Comisia pentru Agricultură din Parlamentul European, precum și răspunsul Comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski:

Comisia Europeană va publica, pe 23 martie, un plan de acțiune pentru fermierii europeni, care să atenueze impactul creșterii alarmante a prețurilor la energie, precum și al războiului din Ucraina.

Executivul european are în vedere măsuri similare de sprijin și pentru pescarii europeni, fără să comunice, însă, data la care acestea vor fi anunțate. Din acest motiv, europarlamentarul Carmen Avram a solicitat, în scris, Comisarului pentru Pescuit detalii cu privire la acțiunile în sector.

Distribuie:
Cele mai citite:
Summitul de la Bruxelles s-a terminat, România a pierdut.