Sursa: RRI (Clara Iancu)
Agricultura din Uniunea Europeană se confruntă cu provocări semnificative ca urmare a schimbărilor climatice care se manifestă prin fenomene meteo extreme sau perioade lungi de secetă.
Schimbările climatice sunt o realitate, cu impact asupra noastră a tututror. Ele ne afectează viaţa şi pot avea consecinţe asupra agribusinessului european şi asupra bugetului Uniunii Europene. Carmen Avram, explică:
“Trebuie să ne gândim la faptul că aceste schimbări climatice, care înseamnă fenomene meteo extreme, cu ploi torențiale, cum am văzut în Italia, și sunt pagubele sute de milioane de euro sau înseamnă perioade de lungi de secetă, cum am avut câțiva ani la rând în România și cu sute de mii de hectare calamitate, toate aceste lucruri se răsfrâng asupra fermierilor, care pierd foarte mulți bani și, nemaiavând bani, își pun în pericol culturile următoare. Și în același timp, ele se răsfrâng asupra noastră, pentru că fiind o producție mai mică din cauza acestor probleme, cresc implicit prețurile la alimente și în paralel, poate să scadă calitatea hranei noastre.
Mai grav, poate fi pusă în pericol chiar toată finanțarea politicii agricole comune, pentru că există acolo o rezervă de 450 de milioane de euro pe an, care se poate dovedi insuficientă dacă avem culturi, calamitate sau situații de criză în regiuni foarte mari din Uniunea Europeană și se întâmplă chiar acum.
Avem inundațiile devastatoare din Italia, avem Spania care solicită bani din aceeași rezervă pentru secetă. Mai sunt și Franța și Germania, care au și ele diferite crize. Avem țările baltice care au nevoie de bani pentru criza laptelui, care le afectează foarte tare și dintr-o dată această sumă de 450 de milioane de euro pe an este insuficientă și deja e un pic de de agitație la nivel european. Cum reușim să ajutăm toate statele? Pentru că lucrurile se vor schimba pe traseu.
Din păcate, aceste schimbări climatice nu se vor opri, chiar dacă noi începem să acționăm, ele vor continua. Natura își va urma cursul până când lucrurile se vor așeza. În toată această perioadă vom întâlni crize diverse pe care va trebui să le gestionăm și nu numai să le gestionăm, să fim foarte pregătiți pentru ele. Deci orice investiție sau orice sprijin pe care o fermă îl poate accesa ar trebui încurajat, pentru că este în folosul fermierilor, şi în extensie, în folosul nostru, al consumatorilor.”