Loading...
ActivitateaAGRI

EFSA dă undă verde utilizării glifosatului în agricultură, Comisia Europeană decide când și cum va reînnoi autorizarea substanței

Cel mai amplu aviz științific din istoria Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a fost prezentat miercuri, 30 august, în Comisia pentru Agricultură din Parlamentul European. După 3 ani de studii, 2400 de documente analizate, 90 de experți și 27 de autorități naţionale implicate, EFSA a întocmit un dosar de 180.000 de pagini, cu o concluzie favorabilă utilizării glifosatului, o substanța îndelung contestată.

EFSA spune că nu a găsit zone critice pentru majoritatea domeniilor de utilizare a glifosatului, în condițiile stricte aplicate la nivel european. Acest aviz științific ar trebui să dea undă verde procedurii de reînnoire a folosirii substanței și după 2023. Există însă anumite zone de utilizare pentru care EFSA nu a putut evalua riscurile, din pricina lipsei de date (de exemplu, culturi acvatice).

În ședința Comisiei pentru Agricultură, europarlamentarul Carmen Avram a ridicat problema haosului creat în sectorul agricol, din cauza informațiilor confuze și a presiunii exercitate asupra fermierilor.

„Din păcate, în acești aproape 3 ani în care a fost realizat studiul, au tot apărut informații în spațiul public care au creat haos în sectorul agricol. Așa ca s-a ajuns până la interzicerea glifosatului în unele state, în altele, cum ar fi Franța, de teamă că substanța ar putea fi interzisă, unii fermieri au renunțat la a mai cultiva, de exemplu, sfecla, care, fără acest tratament nu ar avea nicio șansă, și, în consecință, au crescut și vor mai crește importurile de sfeclă din afara UE, sfeclă nu doar tratată cu glifosat, ci, posibil, cu cantități mai mari de reziduuri decât cele permise în UE. Ceea ce pune în pericol însăși existența sectorului”, a spus Carmen Avram.

La întrebarea punctuală adresată de eurodeputatul Carmen Avram, reprezentantul Comisiei Europene a precizat că procedurile pentru decizia de reautorizare a glifosatului au început, ele implicând discuții cu statele membre. Acestea din urma vor avea cuvântul final cu privire la modul de utilizare a glifosatului, în cazul în care el va fi reautorizat. Oricum, acest proces trebuie încheiat până la 15 decembrie, iar Comisia Europeană spune că o posibilă decizie favorabilă va veni însoțită de condiții de utilizare.

Intervenția VIDEO integrală poate fi urmărită mai jos: