România rămâne cea mai afectată țară din UE de decizia Rusiei de a se retrage din Acordul de la Marea Neagră, privind coridoarele de solidaritate pentru transportul de mărfuri din Ucraina. Activitatea din portul Constanța continuă să se desfășoare cu mare greutate și e nevoie de o intervenție urgentă a Comisiei Europene pentru o susținere financiară acordată României, a spus Carmen Avram, la discuția cu Comisarul pentru Agricultură, din COMAGRI.
Subiectul privind impactul asupra sectorului agricol din România, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia a fost dezbătut în ședința de joi, 31 august, în Comisia pentru Agricultură din Parlamentul European, în prezența Comisarului Janusz Wojciechowski. Profitând de ocazie, europarlamentarul Carmen Avram a atras atenţia și asupra termenului de 15 septembrie la care urmează ca interdicția de import în cele cinci țări să fie ridicată.
„Chiar și acum, sub o interdicție de import pentru cerealele ucrainene, rutele de acces în port – atât cele maritime, cât și cele terestre – sunt, pur și simplu, sugrumate. Iar peste două săptămâni, atunci când va expira interdicția, traficul va crește, probabil, semnificativ. Mai mult, pentru 2024, oficialii ucraineni au anunțat deja că fermierii lor intenționează să mărească suprafețele însămânțate cu anumite culturi”, a spus Carmen Avram, cerându-i Comisarului detalii legate de lipsa de reacție a Comisiei Europene privind prelungirea acestei măsuri.
La întrebarea eurodeputatului român Carmen Avram, Comisarul Wojciechowski a recunoscut că măsura e necesară și a declarat că o susține, chiar dacă la nivelul Comisiei nu a fost luată încă o decizie. În plus, Comisarul spune că prelungirea interdicției ar fi esențială în contextul în care el a propus deja reprezentanților celor cinci state și ai Ucrainei ca UE să subvenționeze tranzitul acestor cereale spre destinațiile finale, pentru a reduce presiunea de pe sectorul agricol european. Impactul volumelor de cereale ucrainene rămase pe teritoriul UE e mai mare chiar decât cel estimat a fi odată cu intrarea în vigoare a Acordului MERCOSUR, a spus Comisarul.
Totodată, Comisarul Wojciechowski a lăsat să se înțeleagă că derogările de la aplicarea GAEC 7 și GAEC 8 vor fi eliminate, întrucât analizele arată că nu există penurie de cereale în Uniunea Europeană.
Intervenția VIDEO integrală poate fi urmărită mai jos: