Comisia Europeană riscă să sugrume acvacultura europeană, obligându-i pe toți acvacultorii care produc peste 100 de tone de pește pe an să le raporteze în Portalul Emisiilor Industriale.
Propunerea e aberantă, având în vedere că există subramuri din acvacultură – cum ar fi creșterea scoicilor – care nu doar că nu generează emisii, dar le absorb pe cele din aer, transformându-le în nutrienți importanți pentru mediul acvatic. În plus, e complet greșit ca emisiile din acvacultură să fie puse pe același plan cu cele din minerit, de exemplu, supunându-le acelorași condiții de raportare.
Mai mult, luând în considerare faptul că, în acvacultură, este vorba deseori despre firme mici și mijlocii, o astfel de măsură le-ar și îngreuna inutil activitatea, și ar și stigmatiza un întreg sector, transmițând consumatorilor un mesaj profund eronat.
„Includerea acvaculturii în acest portal e, din punct de vedere tehnic, o greșeală. Creșterea scoicilor de acvacultură captează emisii. Prin urmare, producătorii de scoici nu ar avea nici ce, nici de ce să raporteze emisii, atâta vreme cât ele nu există. În plus, introducerea obligativității de raportare a acestor emisii pentru toți producătorii de scoici care realizează cantități anuale de peste 100 de tone ar pune o presiune birocratică până și pe cea mai mică unitate din România, având în vedere că scoicile sunt grele, iar pragul s-ar atinge în doar câteva luni”, a spus Carmen Avram.
Măsura pe care și-o dorește Comisia Europeană ar avea drept consecință descurajarea producătorilor din acvacultură, care ar avea rezerve să mai investească în acest domeniu, producțiile vor scădea, Uniunea Europeană va deveni dependentă de importuri, iar presiunea pe stocurile de pește sălbatic marin și oceanic va crește, în condițiile în care acestea sunt, oricum, periclitate de pescuitul în exces.
Europarlamentarul Carmen Avram a inițiat, deci, un amendament, cosemnat de 54 de eurodeputați români și străini, care urmează să fie votat în sesiunea plenară de la Strasbourg, din 10-13 iulie.
Acvacultura este un sector strategic, atât din punctul de vedere al securității alimentare și al calității produselor, cât și din perspectiva îndeplinirii obiectivelor de mediu asumate, prin Pactul Verde, de România și celelalte state membre.