Se încarcă...
ActivitateaAGRIInterviuri

S-a terminat cu agricultura în Europa? Deciziile Comisiei, de neînțeles pentru fermieri (Agro TV)

Sursa: Agro TV (Ionuț Fîntînă)

Viziunea oficialilor de la Bruxelles pare că se îndepărtează din ce în ce mai mult de cea a fermierilor din Uniunea Europeană. Cea mai recentă dovadă în acest sens este presiunea din ce în ce mai mare care se pune pentru semnarea unui nou acord de schimburi comerciale cu Mercosur, o organizație internațională compusă din mai multe țări din America de Sud.

De ce este acest acord periculos pentru fermierii europeni și, în particular, pentru cei români? Europarlamentarul Carmen Avram susține că prin acest acord, anumite produse agroalimentare din țările respective ar urma să pătrundă pe piața europeană, produse care nu respectă standardele impuse fermierilor din Europa.

”În legătură cu Mercosur se întâmplă ceva destul de ciudat, în sensul că încep să se grăbească lucrurile. Este un acord care a început acum vreo 18 ani și pe care generație după generație de Comisiei Europeană au tot încercat să-ș forțeze pentru a fi aprobat, dar s-au lovit de refuzul mai multor state care nu vor acest acord cu Mercosur. Ceea ce prevede acest tratat ar fi o relație comercială privilegiată cu niște țări din America de Sud, care pentru importurile în regim privilegiat pe teritoriul UE, ar urma să primească exporturi de la anumite țări mari producătoare din UE, diverse echipamente, avioane, mașini, fiecare ce are de trimis. Există un interes foarte mare al unor state din UE pentru ca acest acord să fie semnat în sfârșit.

Ce am aflat noi este că el e grăbit în această perioadă, ceea ce mi se pare o dovadă de mare ipocrizie, într-o vreme în care fermierii sunt supuși multor condiții din ce în ce mai dure pentru producerea hranei și milităm pentru diete din ce în ce mai sănătoase; deci noi milităm pentru ceva foarte sănătos și, în același timp, permitem unor produse pe care nu le controlează nimeni să intre pe teritoriul UE și să producă niște distorsiuni pe piață. Vor fi produse care, odată intrate la preț mai mic pe piața europeană, vor crea probleme producătorilor locali. (…) Varianta pe care am auzit-o este că se va încerca desfacerea acestui acord în bucăți mai mici, iar aceste bucăți mai mici să fie aprobate, pentru a înșela vigilența celor care stau cu ochii pe Mercosur și așteaptă să lovească pentru a împiedica intrarea în vigoare a acestui acord. Dar informațiile pe care le am sunt că acordul cu Mercosur urmează să fie aprobat foarte curând”, a precizat Carmen Avram pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

În acest context, fermierii se întreabă deja dacă Uniunea Europeană mai are nevoie de ei, sau ar trebui să se reprofileze. Având în vedere condițiile de mediu din ce în ce mai dure pe care trebuie să le respecte, în timp ce produsele venite din spațiul extra-comunitar nu respectă aceleași standarde, fermierii sunt de părere că Europa a renunțat sau va renunța la agricultură.