Fluxul de cereale din Ucraina pune presiune pe fermierii români și, mai nou, reprezintă o amenințare la adresa securității și siguranței alimentare din UE. Asociațiile de profil din România avertizează că grânele românești au fost contaminate cu boli și dăunători găsiți în cerealele ucrainene.
„În România, pe lângă faptul că nu își mai pot vinde cerealele, fermierii spun că marfa lor a fost declasificată și refuzată la export. Mai mult, ei avertizează că aceste contaminări vor crea probleme Europei pe termen lung. Nemaivorbind de faptul că aceste cereale, fiind consumate în Europa, pentru că au rămas aici, ajung în alimentația oamenilor și în hrana animalelor”, a spus Carmen Avram, în ședința Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European.
Dezbaterea a avut loc în prezența lui Pierre Vauthier, reprezentantul în Ucraina al Organizației Națiunilor Unite pentru Agricultură și Alimentație (FAO). În răspunsul oferit eurodeputatului român, acesta a recunoscut faptul că cerealele ucrainene îngreunează activitatea fermierilor români, dar a anunțat că FAO investește chiar acum în noi rute și noi facilități pentru asigurarea exporturilor din Ucraina.
„E absolut critic ca Portul Ismail, de lângă frontiera cu România, să fie îmbunătățit, pentru a permite transferul nu numai către România, ci și mai departe, către țările de destinație, unde cerealele sunt cumpărate”, a explicat Pierre Vauthier, reprezentant FAO în Ucraina.
În ceea ce privește controlul fitosanitar al acestor cereale, reprezentantul FAO spune că se lucreaza la dotarea și eficientizarea laboratorului din Portul Ismail, astfel încât grânele care ies din Ucraina să fie testate riguros.
„Vrem ca laboratorul să poată face teste, ca să putem asigura calitatea exporturilor – a cerealelor și a diferitelor produse care vor pleca din Ismail, via România, spre restul lumii. Cred că va trebui să facem asta și în alte zone (n.r. ale Ucrainei)”, a adăugat Pierre Vauthier.
Înregistrarea video a dezbaterii este disponibilă mai jos: