Se încarcă...
ActivitateaAGRIComunicate de presăCriza din UcrainaPreturi gaz si energie electrica

La securitatea alimentară nu se face economie. Dacă azi nu intervii, mâine Europa nu mănâncă

Producția de hrană din Europa s-ar putea înjumătăți, pentru că Uniunea Europeană nu a luat la timp măsuri pentru a combate criza energetică și a sprijini producătorii de îngrășăminte, a avertizat în Plenul Parlamentului European, eurodeputata Carmen Avram, membră în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală a Parlamentului European.

Conform eurodeputatei: „Într-o criză energetică al cărei sfârșit e greu de anticipat și în preajma unui sezon rece care ne-ar putea crea noi și mari probleme, Europa trebuie să învețe cum să facă economie la căldură, la curent electric și la apă.

E prețul pe care îl plătește pentru că, de mai bine de un an, în pofida avertismentelor și a solicitărilor repetate, Uniunea a ezitat să intervină ferm pentru a combate anomalii de pe piața energetică. Și așa am ajuns în această situație, care ne-ar putea arunca într-un haos fără precedent. Dependenți de gaz, producătorii de îngrășăminte – substanțe vitale pentru agricultură – sunt în colaps. Fabrici din România, Spania, Lituania, Ungaria și Croația și-au închis porțile, altele au redus drastic producția. Iar din cauza războiului din Ucraina, alternativele s-au împuținat. În ultimul an, doar în cazul amoniacului, 70% din piața europeană a dispărut. Estimările pentru 2023 sunt crunte.

În lipsa îngrășămintelor, producția agricolă europeană ar scădea cu până la 45%. Aproape la jumătate. Afectate vor fi atât fermele vegetale, dar și cele zootehnice, care nu vor mai avea mâncare pentru animale. Dacă nu se găsesc soluții urgente și eficiente, dezastrul din sector nu va mai putea fi evitat. Primele semne se văd deja. În țara mea au început să se vândă sau să se sacrifice, animale din ferme. În Europa, fermierii riscă falimente pe bandă rulantă, iar consumatorul va avea în față rafturi goale. Acel consumator pe care Comisia a promis să-l protejeze, acel european pe care Comisia a promis că nu-l va lăsa în urmă.

Solicit Comisiei Europene să rezolve rapid această criză, prin câteva acțiuni simultane, cum ar fi: găsirea unor piețe noi, de unde să poată fi cumpărate îngrășăminte necesare fără taxe de import și identificarea urgentă a unui sprijin financiar suficient care să le permită producătorilor europeni să țină deschise fabricile de fertilizanți.

Iar pe termen mediu, să grăbească legislația privind noile tehnici de ameliorare a plantelor. La securitatea alimentară nu se face economie. Dacă azi nu intervii, mâine Europa nu mănâncă.”            

 

Intervenția eurodeputatei Carmen Avram în plenul Parlamentului European este disponibilă mai jos: