Sursa: Agro TV
Cinci milioane de ferme din Europa au dispărut deja în ultimele două decenii, iar alte câteva milioane de ferme sunt în pericol să aibă aceeași soartă în următorii ani – este avertizarea transmisă de europarlamentarul Carmen Avram, membră a Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European.
Într-un discurs susținut în cadrul Conferinței Naționale a Programului ”Tineri Lideri pentru Agricultură”, Carmen Avram a vorbit despre un studiu pus la dispoziția Comisiei pentru Agricultură, care arată îngrijorător pentru sectorul agricol din Europa și, implicit, din România.
”Continentul nostru îmbătrânește, fie că ne place, fie că nu, iar acest proces de îmbătrânire afectează în principal zonele rurale și agricultura. Un studiu recent pus la dispoziția Comisie pentru Agricultură din Parlamentul European arată că între 2003 și 2016 am pierdut la nivel european 5 milioane de ferme, iar prognoza următoarelor decenii nu e deloc optimistă. Același document estimează că până în 2040, alte 6 milioane de ferme sunt în pericol de dispariție. Asta înseamnă că vom avea cu 62% mai puține ferme decât în 2016.
Mai grav, dispariția acestor ferme duce la un alt fenomen îngrijorător: abandonarea terenurilor. 56 de milioane de hectare riscă să rămână ale nimănui. Dacă nu puteți să cuprindeți cu imaginația această suprafață, vă spun doar că este de 18 ori cât toată Belgia.
Motivele pentru care am ajuns aici sunt multiple, însă principalul vine din zona agriculturii. La nivel european, aproape 90% dintre fermieri au vârsta de peste 40 de ani. În România, tendința de îmbătrânire a acestei tagme este și mai accentuată; avem foarte mulți fermieri trecuți de 60 de ani și un procent infim de manageri tineri de fermă, fapt ce ne poziționează sub media europeană la acest capitol”, a precizat Carmen Avram.