Ca toate celelalte verigi din lanțul agro-alimentar, sectorul de pescuit este afectat și el. Romania, însă, este lovită mult mai dur, din cauza apropierii de zona de conflict.
Prin Politica Comuna de Pescuit, UE stabilește cadrul legislativ și financiar pentru sectorul de pescuit și acvacultură.
Banii europeni sunt destinați pentru retehnologizare, investiții în procesarea peștelui, modernizarea bărcilor de pescuit, înlocuirea motoarelor pentru a fi mai puțin poluante, susținerea tinerilor ca să ducă mai departe această tradiție a pescuitului, dezvoltarea zonelor pescărești prin susținerea de activități conexe pescuitului, inclusiv susținerea de investiții în domeniul turismului.
Tradiție veche, declin recent
Pescuitul comercial în România este o activitate cu o îndelungată tradiție. Înainte de 1989 existau în România aproximativ 180 unităţi de procesare a peştelui. După 1990 fabricile de conserve de peşte şi-au redus treptat producţia, ajungând până la încetarea activităţii. Flota României nu mai există, bărcile de azi fiind, în mare parte, ambarcațiuni de mici dimensiuni. Pescuim puțin, procesăm și mai puțin și consumam infim.