Eurodeputata Carmen Avram, raportor din umbră din partea S&D, în dosarul în care se analizează legislația privind bunăstarea animalelor în fermă, a atras atenția că fermierii europeni trebuie sprijiniți financiar pentru eforturile pe care le fac, pentru a implementa cele mai înalte standarde din lume în materie de bunăstare a animalelor. Un astfel de standard nu se poate atinge fără investiții substanțiale, spune deputatul european.
Mai mult, în cadrul negocierilor pe dosarul privind bunăstarea animalelor, Carmen Avram a cerut din nou Comisiei Europene să se ia în considerare aplicarea principiului reciprocității la importurile alimentare, în caz contrar un întreg sector și milioane de producători europeni fiind amenințați cu dispariția de pe piață, din cauza competiției neloiale.
Totodată, europarlamentarul român a atras atenția și asupra noilor măsuri privind viitorul model de etichetare a produselor alimentare, arătându-și îngrijorarea că el ar putea impacta producătorii europeni, dacă nu va fi calibrat corespunzător. Carmen Avram a dat exemplul produselor procesate, care ar trebui să își schimbe etichetele de fiecare dată când schimbă furnizorul de materie primă. Ori, într-o situație de criză, cum este explozia unei epidemii de pestă porcină africană, de exemplu, un astfel de efort financiar ar fi foarte greu, dacă nu imposibil, de suportat de producători și chiar de consumatori.
La Bruxelles, se discută în prezent posibila impunere a unui sistem de etichetare, care să îi permită consumatorului să aibă toate informațiile legate de produsele alimentare pe care le cumpără. Pe această etichetă ar urma să fie trecute elemente ca, de exemplu, sistemul de creștere a animalului, proveniența cărnii, respectarea condițiilor de bunăstare a animalelor etc.
Intervenția eurodeputatei Carmen Avram, din cadrul audierii „Bunăstarea animalelor: sprijin, facilitatori și stimulente pentru a consolida poziția de lider a UE și a garanta sustenabilitatea economică a fermierilor”, poate fi accesată mai jos, iar întreaga dezbatere e disponibilă pe site-ul Parlamentului European.