O nouă metodă de atribuire a licitațiilor ar spori controlul statului asupra lemnului recoltat din pădurile României și ar pune capăt tăierilor ilegale.
„Și anume: două licitații consecutive – una, pentru cei care vor să recolteze lemn; și a doua, pentru cei care vor să cumpere lemnul tăiat. În acest fel, statul se poate asigura că nu se taie alt lemn sau mai mult lemn decât cel care a fost aprobat pentru licitație, pentru că el ar fi identificat ulterior și imposibil de vândut. După care, tot statul organizează următoarea licitație, pentru a vinde fix acel lemn, în cantitatea stabilită”, a explicat europarlamentarul Carmen Avram în intervenția avută în cadrul Comisiei pentru Petiții a Parlamentului European (PETI). Ea a precizat că va depune un amendament în acest sens în viitorul raport privind Noua Strategie Forestieră a UE.
În plus, pentru a-și îndeplini obligațiile impuse de Comisia Europeană, în cadrul obiectivului de plantare a 3 miliarde de copaci în UE, România ar trebui să-și înăsprească sancțiunile financiare aplicate celor implicați în defrișări ilegale, iar banii obținuți să fie cheltuiți pentru împăduriri și reîmpăduriri.
Pe ordinea de zi a ședinței PETI, de joi, 30.09.2021, s-au aflat două petiții depuse de cetățeni români, care atrăgeau atenția asupra „masacrului din pădurile României”, după cum le-a numit unul dintre ei.
Vezi aici petițiile: https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/PETI-CM-653937_RO.pdf și https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/PETI-CM-658962_RO.pdf
Prezentă la dezbatere, Alexandra Dobre, reprezentanta Comisiei Europene, a declarat că executivul de la Bruxelles e profund îngrijorat de atacurile asupra pădurarilor, jurnaliștilor și activiștilor, care au loc în pădurile din țara noastră. Din 2020, România se află sub infringement, iar, în iulie 2020, Comisia Europeană a trimis un ultimatum autorităților de la București, pentru a remedia deficiențele legislative. În ciuda dialogului permanent, avut cu ministerul de resort, România tot nu-și face temele:
- populația nu poate contribui nici acum, pe deplin, la combaterea defrișărilor ilegale, neavând acces la date și informații suficiente;
- legea privind infracțiunile silvice nu a fost încă revizuită, pentru a se introduce sancțiuni mai aspre;
- nu avem nici acum un plan de restaurare a ariilor protejate deteriorate, Comisia aducând probe concludente pentru cel puțin patru situri Natura 2000 distruse.
Europarlamentarul Carmen Avram a mai atras atenția că România trebuie să termine cartarea pădurilor virgine, să cuprindă bani și măsuri pentru păduri în viitorul Plan Național Strategic al Politicii Agricole Comune și să stabilească strategii pentru refacerea biodiversității.
„E trist că țara mea e, din nou, în procedura de infringement. Dar, sper că acest lucru și tot ce se întâmplă în Europa în acest moment, cu aceasta mișcare pentru protejarea climei, Statul Român va înțelege că metehnele din ultimii 30 de ani trebuie abandonate și că trebuie să ne aliniem, în sfârșit, la standardele celorlalte state, cu suprafețe mari de păduri, în care drujba taie când are voie, iar lemnul e scos doar cât trebuie și doar perfect legal. Altfel, nu doar că vom plăti din ce în ce mai mult, dar vom fi și complet lăsați în urmă. Practic, ne așteaptă evoluție prin revoluție”, a conchis europarlamentarul Carmen Avram.
Intervenția eurodeputatei Carmen Avram în ședința Comisiei PETI este disponibilă pe canalul de YouTube: