Parlamentul European se pregătește să adopte un raport referitor la răspunderea companiilor pentru pagubele produse mediului. În discursul ținut miercuri, 19 mai 2021, în Plenul Parlamentului European, Carmen Avram a salutat perspectiva oferită de raport, care va permite pedepsirea unor entități care, până acum, nu au dat socoteala pentru acțiuni iresponsabile și dăunătoare omului și mediului: „Fără o responsabilitate distribuită nediscriminatoriu, la toate nivelurile și sectoarele economice, Green Deal ar rămâne o revoluție pe hârtie, care pe unii i-ar îngenunchea, iar pe alții i-ar duce, pe nedrept, pe culmi istorice.
Pentru că acum, responsabilitatea poluării pare să apese doar pe umerii agricultorilor, exonerând alte domenii de parcă ele n-ar fi avut nicio contribuție la acest fenomen global.
Prevederile acestui raport ar putea să echilibreze balanța și să scoată la lumină practicile murdare și neconcurențiale ale unor mari poluatori. Mă refer, în special, la entități care încearcă să evite legislația europeană prin filiale deschise în țări terțe și permisive sau la cele care au ras păduri în Europa și n-au răspuns niciodată în fața legii, pentru dezastrul provocat: inundații catastrofale, pierderi de vieți omenești și de biodiversitate, distrugerea habitatelor animalelor, pe care le-au forțat să se îndrepte spre orașe, înfometate și uneori agresive, așa cum se întâmplă în România, de exemplu. Schimbarea e, deci, necesară și așteptată.”
Eurodeputata Carmen Avram crede, totuși, că această schimbare trebuie făcută responsabil, pentru a nu se crea premisele unor abuzuri, care să destabilizeze sectoare, piețe și națiuni.
Dat fiind faptul că Directiva privind răspunderea pentru mediul înconjurător datează din 2004, Parlamentul European urmărește prin acest raport să identifice domeniile în care se pot aduce îmbunătățiri și să formuleze recomandări care să fie preluate de Comisia Europeană, în viitoarele sale propuneri legislative. Aceste propuneri ar trebui, printre altele, să urmărească prevenirea daunelor aduse mediului prin reducerea riscurilor, prin consolidarea principiului precauției și a principiului „poluatorul plătește”, prin crearea unor condiții de concurență echitabile pentru companii, garantând contribuabililor ca nu ei vor suporta suportă costul daunelor aduse mediului. În ansamblu, obiectivul ar trebui să fie echilibrul între interesele companiilor și protejarea mediului. În cele din urmă, în cazurile de poluare foarte importante, ar trebui să se aplice drept măsuri corective nu doar instrumente privind răspunderea față de mediu, ci și o multitudine de instrumente, inclusiv măsuri administrative, sancțiuni financiare și, în unele cazuri, urmărirea penală.