Se încarcă...
Comunicate de presăDezbateri liveEUestitu

Agricultura europeană se schimbă și va fi extrem de complicat să ne mai impunem punctul de vedere

Eurodeputata Carmen Avram, membră a Comisiei AGRI a Parlamentului European, a făcut un apel la unitate și coeziune în rândul fermierilor români, pentru ca interese lor și ale României să fie mai bine reprezentate la Bruxelles: „Începeți să vă gândiți la asocieri, oricât de greu ar fi, pentru că agricultura europeană se schimbă și va fi extrem de complicat să ne mai impunem punctul de vedere fără ca atunci când cerem ceva să reprezentăm o imagine de forță și pentru că, inclusiv pe piața internă, aici, la noi acasă, puteți realiza mai multe dacă vă asociați. Eu îi văd pe fermierii străini cum se organizează și cum fac lobby la Bruxelles, pe lângă europarlamentarii lor și ar fi esențial să avem și noi reprezentanții noștri acolo, care să militeze pentru interesele tagmei din România.”

Declarația eurodeputatei a avut loc în contextul conferinței live „PAC la start”, organizată și moderată de Carmen Avram, joi, 18 februarie. Această conferință este prima dintr-o serie de întâlniri pe care eurodeputata le va organiza lunar cu reprezentanții sectorului agricol din România. În cadrul conferinței au luat cuvântul fermieri și experți în agricultura românească:

Ionel Arion – Președinte – PROAGRO

Daniel Botănoiu – fost secretar de stat în Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

Ovidiu Gheorghe – Președinte – Asociația distribuitorilor și comercianților de produse agroalimentare și Patronatul Vinului

Gheorghe Costin – Președinte – Cooperativa Meleaguri Țărănești – tineri fermieri

Georgiana Udrescu – vicepreședinte al Asociației Naționale a Crescătorilor de Capre din România – CAPRIROM

Viorel Nica – Fermier, administrator Agrichim Fetești

Pavel Virgil – Vicepreședinte ROMPAN

Ștefan Nicolae – Președinte – AGROSTAR – sindicate agricultură

Iancu Polifornie – Președinte – Asociația crescătorilor de ovine ACO Dobrogea

Florin Ciobanu – Președinte sindicatul tinerilor producători Olt

Adrian Rădulescu – Președinte – Asociația Fermierilor din România

Ionuț Lăscaie – Președinte Cooperativa producători de legume Lungulețu Dâmbovița

Florin Ciobanu – Președinte sindicatul tinerilor

Eurodeputata a atras atenția asupra aspectelor cele mai importante ale viitoarei Politici Agricole Comune, respectiv plafonarea, plata redistributivă și eco-schemele, precizând că toate acestea sunt în negociere la nivelul Uniunii Europene, iar vocea fermierilor români trebuie să se facă auzită în forurile europene pentru ca nimeni să nu fie lăsat în urmă.

Green Deal și țintele de mediu sunt lucruri foarte sensibile pentru agricultura din România, care trebuie să fie pregătită pentru a face față acestor noi provocări. Carmen Avram i-a asigurat pe cei prezenți la dezbatere că va susține în continuare ca aceste obligații de mediu să fie atinse în mod colectiv de statele Uniunii Europene și mai mult, să se țină cont de specificul de țară la impunerea obligațiilor de reducere a utilizării pesticidelor și fertilizatorilor.

Nu în ultimul rând, eurodeputata a subliniat necesitatea continuării investițiilor în infrastructura de irigații și obligația care îi revine Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale să depună toate eforturile pentru a convinge Comisia Europeană să finanțeze și în perioada 2021 – 2027 proiectele de investiții în reabilitarea, modernizarea și extinderea sistemului de irigații din România. „Fără un sistem de irigații funcțional nu putem discuta de agricultură performantă în România”, a declarat Carmen Avram.

Conferința „PAC la start” face parte din seria de dezbateri AgriDeal, organizată de către eurodeputata Carmen Avram, încă de la începutul anului 2020. Înregistrarea conferinței de joi, 18 februarie, este disponibilă mai jos: